Pazartesi günkü brifing: Gazze'de anarşi korkusu büyüyor

UyduYayini

Global Mod
Global Mod
Gazze'deki ölümcül liderlik boşluğu

Geçen hafta kuzey Gazze'de sağlık yetkililerine göre binlerce Gazzelinin yardım kamyonlarına saldırması sonucu 100'den fazla kişi hayatını kaybetmişti. Perşembe günü yaşanan izdiham, İsrail askerlerinin kalabalığa ateş açmasına neden oldu.

Acil nedenler aşırı açlık ve çaresizlikti: Birleşmiş Milletler, yaklaşık 300.000 sivilin hâlâ mahsur kaldığı ve yardım teslimatlarının nadir olduğu ve zor olabileceği kuzey Gazze'de kıtlığın baş gösterdiği konusunda uyardı.

Ancak daha derin bir sorun var: Kuzeydeki çatışmalar azalmış olsa da İsrail, oradaki mevcut liderlik boşluğunu doldurma konusunda isteksiz. İsrail, Hamas'ın yeniden inşasını engellemek için Hamas liderliğindeki hükümete bağlı polislerin kamyonlara eşlik etmesini engelledi ve alternatif Filistin kolluk teşkilatlarının kurulmasını erteledi.

Bu, hizmet sunumunu koordine edecek, kanun ve düzeni sağlayacak ve yardım kamyonlarını koruyacak merkezi bir organın olmadığı anlamına geliyor. Silahlı grupların konvoylara saldırdığını gösteren videolar ortaya çıktı ve diplomatlar, Hamas'ın bıraktığı boşluğu suç çetelerinin doldurmaya başladığını söylüyor.

Şerif ikinci dönem için seçilecek

Pakistan parlamentosu dün Şehbaz Şerif'i başbakan olarak onayladı. Haftalarca süren çalkantılardan sonra ikinci dönemine başladı ve yıllarca meşruluğuna dair sorularla karşı karşıya kalacak.

Analistler halkın Şerif hükümetine olan güveninin düşük olduğunu söylüyor. Partisi bir ay önceki seçimlerde en fazla sandalyeyi kazanamadı; bu onur, hapisteki eski başbakan İmran Han'ın müttefiklerine verildi. Ordunun, Şerif'in partisi lehine oylamayı etkilemek için düzinelerce seçimi manipüle ettiği yönündeki suçlamalar artıyor.

Sıradaki ne: Üst düzey bir analist, Şerif'in koalisyonunun ömrünün muhtemelen askeri desteğe bağlı olacağını söyledi. Khan'ın müttefikleri parlamentoda zorlu bir mücadeleye hazırlanıyor.

Küfür: Çeteler, İslam'a saygısızlık etmekle suçlanan insanlara zulmediyor.

Biden destekçileri bile onun 'çok yaşlı' olduğunu söylüyor

The Times ve Siena College tarafından yapılan yeni bir ankete göre, 2020'de Başkan Biden'ı destekleyen seçmenlerin çoğunluğu onun ülkeyi etkili bir şekilde yönetmek için “çok yaşlı” olduğunu söylüyor. Kayıtlı seçmenlerin yüzde yetmiş üçü etkili olamayacak kadar yaşlı olduğunu söyledi ve yüzde 45'i bu işi yapamayacağına inandığını ifade etti.

Korkuları, onun yeniden seçilmesine karşı büyüyen bir tehdit oluşturuyor ve 77 yaşındaki kendisinden yalnızca dört yaş genç olan Donald Trump'ı da kapsamıyor gibi görünüyor. Sonbahardaki olası rövanş karşılaşmaları onları tarihin en yaşlı başkan adayları yapacak.

Yargıtay: Yargıçlar, Süper Salı önseçimlerinden bir gün önce, Trump'ın göreve uygunluğuna bugün karar verebilir.

GÜNCEL HABERLER

Manş Denizi'ndeki küçük bir ada olan Alderney, rüzgarlı, uzak bir sığınak hissi veriyor. Ancak karanlık sırlar barındırıyor: İkinci Dünya Savaşı sırasında Nazi kamplarında sayısız insan öldü.

Şimdi ada, bu vahşetin nasıl hatırlanacağı ve Britanya'nın kendi topraklarında bir SS toplama kampı işletmekten hiç kimseyi sorumlu tutmadığı gerçeğinin nasıl hesaba katılacağı konusundaki tartışmanın merkezinde yer alıyor.

Yaşanan Hayatlar: Kendini “geriatrik yıldız adayı” ilan eden Iris Apfel, 80'li yaşlarında üne kavuştu ve son derece eklektik gardırobuyla Metropolitan Sanat Müzesi'nde başarılı bir sergi oluşturdu. 102 yaşında öldü.

SANAT VE FİKİRLER
Çin'in “Dongbei Rönesansı”

Kuzeydoğu Çin'deki bir bölge olan Dongbei, uzun zamandır ülkenin sanayi merkezi olmuştur; hatta bazıları burayı Çin'in Pas Kuşağı olarak adlandırmıştır. Ancak 1990'larda Çin planlı bir ekonomiden piyasaya dayalı bir ekonomiye geçerken, kitlesel işten çıkarma dalgaları orada milyonlarca insanı işsiz bıraktı.

Onlarca yıl sonra bölge, bazen “Dongbei Rönesansı” olarak adlandırılan sanatsal bir dalganın merkezinde yer alıyor. Solmuş bir fabrika kasabasını konu alan bir televizyon dizisi geçen yıl Çin'in en çok reyting alan programıydı ve Dongbei müzisyenlerinin şarkıları viral oldu. Orada büyüyen Shuang

40 yaşındaki Shuang, “Tamam, başkalarının yerimizi daha iyi anlamalarına yardımcı olmak istiyorum” dedim. “Bu insanların kaydını bırakmak istiyorum.”

ÖNERİLER