Perşembe brifingi: İran “savaş aramıyor”

UyduYayini

Global Mod
Global Mod
İran 'savaş peşinde olmadığını' söyledi

İran Devrim Muhafızları şefi dün ülkenin “savaş aramadığını” söyleyerek ABD ile gerilimi tırmandırmayacağının sinyalini verdi. Ancak İran'ın bir saldırı durumunda karşılık vermeye hazır olduğunu da söyledi.

İşte son durum.

Askeri örgütün başkomutanı General Hossein Salami, İran devlet haber medyasına göre “Amerikalı yetkililerden tehdit edici sözler duyuyoruz.” “Siz bizi sınadınız ve biz birbirimizi tanıyoruz; hiçbir tehdidi yanıtsız bırakmayacağız.”

Salami'nin yorumları, Başkan Biden'ın hafta sonu Ürdün'de üç Amerikan askerinin ölümüne ve 40'tan fazla askerin yaralanmasına yol açan insansız hava aracı saldırısına yanıt vermeye karar verdiğini söylemesinin ardından geldi. ABD, saldırının bölgedeki İran destekli milislerden geldiğini söyledi. Biden Amerika'nın nasıl tepki vereceğini söylemedi.

İran, Ürdün'deki drone saldırısı da dahil olmak üzere ABD kuvvetlerine yönelik saldırı emrini reddetti. Ve ABD'nin Ürdün'deki saldırının arkasında büyük olasılıkla olduğunu söylediği milis grubu Kata'ib Hizbullah, İran'ın gerilimi kontrol altına almaya çalıştığının bariz bir işareti olarak Salı günü Irak'taki askeri operasyonlarını durduracağını söyledi. Sürpriz açıklama, milislerin hem İran hem de Irak'ın baskısı altında olduğunu öne sürdü.

Batı Bankası: İsraillilerle Filistinlilerin dünyalar kadar ayrı yaşadığı, ancak çoğunlukla tek bir yolla veya barikatlarla ayrıldığı bölgede öfke ve kırgınlık artıyor.

Ukrayna'ya yardım için AB zirvesi

AB liderleri, Ukrayna'ya yönelik çok yıllı, 54 milyar dolarlık yardım paketi üzerinde anlaşmaya varmak için bugün Brüksel'de toplanacak. Daha fazla yardım alınmazsa Ukrayna, analistlere göre Rusya'yla başarılı bir şekilde mücadele etme kabiliyetini önemli ölçüde etkileyebilecek bir ekonomik krizle karşı karşıya.

Londra merkezli bir araştırma grubu olan Chatham House'un Ukrayna programının başkanı, “Savaşları kazanan ekonomidir” dedi.

Bu yardım, bu yıl Ukrayna'nın devlet bütçesinin yaklaşık dörtte birini karşılayacak ve diğer şeylerin yanı sıra öğretmenlerin maaşlarını, emekli maaşlarını ve halkın tıbbi bakımını da karşılayacak.

Ancak Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in yakın müttefiki Başbakan Viktor Orban, Aralık ayında AB yardım paketini engelledi. Bu sefer, eğer yardımın önünde durmaya devam ederse, AB liderleri Ukrayna'yı desteklemek için ne gerekiyorsa yapmaya hazır olduklarını ve onun etrafında çalışmaya, hatta onu cezalandırmaya hazır olduklarını açıkça belirttiler.

ABD'de: Biden yönetimi de bu yıl askeri, insani ve mali yardım olarak 60 milyar doları geçmekte zorlanıyor.

Ukrayna'da: Başkan Volodymyr Zelensky ile üst düzey generali arasındaki gerilim tırmanıyor, ancak General Valery Zaluzhny'nin görevden alınması hem savaşta hem de ülke içinde bir takım sorunlara yol açabilir.

Tayland mahkemesi Move Forward'a karşı karar verdi

Tayland'da bir mahkeme, İleriye Hareket Partisi'nin monarşiye yönelik eleştirilere karşı yasada reform yapma çabasının anayasayı ihlal ettiğine karar vererek darbe indirdi. Karar, ilerici partiyi, nihai olarak dağılmasına yol açabilecek başka yasal zorluklara karşı savunmasız bırakıyor.

Mahkeme, teklifin monarşiyi devirme girişimi olduğunu söyleyerek, Tayland'ın muhafazakar yapısı için kutsal olan kraliyet hakaret yasasını değiştirmeye ilişkin tüm faaliyetleri durdurması yönünde Move Forward'a emir verdi.

Arka plan: Move Forward, Pita Limjaroenrat'ın liderliğinde geçen yılki parlamento seçimlerini kazandı. Daha sonra başbakanlığı reddedildi ve parti muhalefete zorlandı.

GÜNCEL HABERLER

Asya Pasifik
Toyko'nun dinlenebileceği yer

Japonya'nın Kyushu adasının güney ucunda uzanan Kagoshima Vilayeti'nin bir ejderha kafasına benzediği söyleniyor. Tokyo ve Kyoto çok sayıda Batılı turisti çekerken, Kagoshima Japonya'dan ve Asya'nın dört bir yanından daha fazla ziyaretçi çekiyor.

Hayao Miyazaki'nin 1997 yapımı animasyon filmi Prenses Mononoke'deki manzaralara ilham veren bölge halkından bir rehber hazırlamalarını istedik. Ormanlar nefes kesicidir ve gün içinde sıcaklıklar nadiren sıfırın altına düşer. Alışveriş yapanlar çömlekçilik köylerini ziyaret edebilir, tarih meraklıları ise feodal zenginlikleri bulabilir.

ÖNERİLER