Polonya, Belarus sınırındaki gönüllüler arasında memnuniyetle karşılanan ancak onları görmezden gelen kurumlarla birlikte göçmenler arasında

Namik

Aktif Üye
BIALOWIEZA (Polonya) – “Sıcaklıklar hâlâ yüksek ve daha az yardım getirebiliriz ama bu bölgelerde geceleri sıcaklık -22°C’ye bile ulaşabiliyor. O halde iki kişiye zar zor yardım edebilmek için bu kadar büyük bir sırt çantasına ihtiyacınız var. Uyku tulumları hariç.” Wojtek, ağzına kadar paketlenmiş 90 litrelik trekking sırt çantasını işaret ediyor. Her tarafta raflar, Polonyalı gönüllülerin iki yıldır Bialowieza ormanında kurtardığı göçmenlere yararlı olabilecek şeylerle dolu, yaklaşık 280 kişi. Warzavia’ya km ve Belarus sınırına 5 km.

Afrika ve Orta Doğu’dan gelen göçmenler. Burada, Polonya’nın kuzeydoğusunda, özel şahısların bağışları sayesinde her yer su şişeleri, enerji barları, hazır çorba kutularının bulunduğu termoslar, battaniyeler, rüzgarlıklar, botlar, ilk yardım çantaları, kıyafetlerle dolu… İki yıldır süren krize müdahale etmek için bazı sakinlerle birlikte özerk bir şekilde hareket eden gönüllü, “Külotumuz ve hijyenik pedlerimiz de var” diye devam ediyor. Grupa GranicaPolonyalı göçmenlerle ilgilenen kuruluş, Ağustos 2021’den Ağustos 2023’e kadar Afrika ve Orta Doğu’dan gelen insanlardan 19.100 yardım talebi geldiğini bildirdi. Wojtek şöyle devam ediyor: “Mültecileri her şeyi olmadan buluyoruz, hatta bazen nehirleri geçtikleri için sırılsıklam oluyorlar, bu yüzden onlara bu kadar ağır sırt çantalarıyla ulaşıyoruz.”

Yaklaşık 1 milyon Ukraynalı mülteci. . Küçük depo, Belarus’tan yeni gelen göçmenlerin sığındığı ekili tarlalar ve ormanla çevrili izole bir bölgede bulunuyor. Altı metre yüksekliğinde ve yerde hareket sensörleri bulunan ayırma bariyerindeki devriyelerden kaçmayı başarırlarsa, günlerce sınır muhafız devriyelerinden saklanmaya devam ederler.” Ancak şimdi asıl sorunun “kış” olduğunu gösteriyor. uyku tulumlarını boyutlarına göre sıralıyor: ilki yaz için daha küçük, sonra kış için biraz daha büyük, son olarak 40-45 cm çapında üçüncüsü: “Bu daha zorlu aylar için” ve Gönüllülerin genellikle 15-20 kişilik gruplara ulaşmak için geceleri ve yürüyerek hareket etmeleri gerektiği göz önüne alındığında, bu kadar çok kişiyi taşımak kolay değil. Sadece bu da değil: “Ukrayna mülteci krizi patlak verdiğinden beri (Polonya neredeyse bir milyonu ağırlıyor, ed.) faaliyetlerimize yapılan bağışlar büyük ölçüde azaldı”.

Kurumlardan destek yok. Wojtek ve arkadaşları her gün temel ihtiyaçları toplamak ve yardım taleplerine yanıt vermek için çaba sarf etmelerine rağmen kurumlardan destek alamıyor. Tam tersine Pis (“Hukuk ve Adalet”) liderliğindeki sağcı hükümet, sınırı askerileştirerek krizi yönetmede saldırgan bir çizgi benimsedi. Belarus sınırının tamamına bariyer ördükten sonra geçen yaz da 10 bin asker gönderdi. Göç meselesi seçim kampanyasına damgasını vurdu: Üçüncü bir vekalet dönemi hedefleyen Pis, vatandaşları “istiladan” koruma sözü verdi.

Bu video Başbakan Morawicki tarafından yayınlandı. Eylül ayında Başbakan Mateusz Morawicki, siyahi bir adamın tehditkar bir bakışla bıçağın ucunu yaladığı bir videoyu paylaştı; iki hafta sonra, Lampedusa’ya çıkarma videoları, Brüksel’in politikalarını destekleyen muhalefetin kazanması halinde Polonya’nın “tecavüz, uyuşturucu kaçakçılığı ve çete savaşlarının” kurbanı olacağı konusunda uyarmanın bir yolu haline geldi. AB ile öyle bir çatışma var ki, bugün hükümet, İtalya ve Yunanistan’dan gelen göçmenlerin yeniden yerleştirilmesine ilişkin yeni planı reddetmek için referandum çağrısında bulundu, ancak bu plan AB ülkeleri tarafından zaten oylanmış ve referandum sorusuyla iptal edilemez. .

Terör propagandası. Ancak Bialowieza’daki başka bir gönüllü olan Maria, “Bu tamamen terör propagandası, ancak ordu ve polis beni daha çok korkutuyor.” Gönüllü, çoğunlukla geceleri gerçekleşen kurtarma çalışmalarına giderken polisler tarafından durdurulduğunu anlatıyor: “Bir keresinde beni iki saat soğukta bıraktılar, belgelerimi kontrol etmelerini beklediler. Enerji bulmuşlardı. Sırt çantamdaki çubuklar.” Güvenlik nedeniyle soyadını açıklamak istemeyen Wojtek gönüllüye göre Wojtek “dolaylı bir işkence şekliydi. Kışın soğukta, gece iki saat yorucu oluyor. Seni eğmeye çalışıyorlar. Diğerleri” Takip edildiklerini veya geceleyin evlerinin önünden askeri kamyonların geçtiğini ve farlarını pencerelere doğru tuttuklarını söylüyorlar.”