Prof. Dr. Mehmet Ceyhan: Karpuz seçimini bile tecrübesine güvenip karpuzcuya bırakan halkın, salgın ve aşı konusunda uzman kesilmesi beni öldürüyor

sagliksal

Aktif Üye
Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Kolu Lideri Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, Twitter’da, Koronavirüs aşılarıyla ilgili “Hocam, faz 4 çalışmaları devam ederken nasıl oluyor da bu biçimdesine tavsiyelerde bulunuyorsunuz?” sorusunu soran takipçisine “Karpuz seçimini bile tecrübesine güvenip karpuzcuya bırakan halkın, salgın ve aşı konusunda uzman kesilmesi beni öldürüyor” karşılığını verdi. Ceyhan, aşı çalışmalarıyla ilgili bilgi verdi.

Lideri Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, Twitter’da kendisine “Sinovac klâsik formülle yapılan bir aşı lakin Biontech yeni bir teknoloji onam. Çin aşısında alınmazken Alman aşısında alınıyor. Perikardit olaylarında manalı artış olduğunu söylüyor biroldukca kardiyoloji uzmanı ayrıyeten 5 sene daha sonra bedende neler yapabileceği kocaman bir soru işareti? Sizin üzere pahalı bilim insanına sonsuz hürmet duyuyorum ve taktir ediyorum Yayına dayalı, bilime dayalı görüşlerinize de hürmetim sonsuz” bildirisini yazan kullanıcıya cevap verdi.

“Karpuz seçimini bile tecrübesine güvenip karpuzcuya bırakan halkın, salgın ve aşı konusunda uzman kesilmesi beni öldürüyor. Bir arkadaşımız sormuş. her insanın bilgisi olsun diye buradan yanıtlıyorum” karşılığını veren Ceyhan, aşı çalışmalarıyla ilgili şu ayrıntıları paylaştı:

“1) Faz 4 çalışması aşı (veya ilaç) ruhsat alıp uygulanmaya başladıktan daha sonra yapılan çalışmadır. Yani şu anda kullanılan aşılarda yapılan çalışmalar faz 4 çalışmalardır. Faz 4 bitmeden niçin aşılar kullanılıyor diye bir soru olmaz yani.

2) Perikardit değil, miyokardit. Bilimde kardiolog dedi diye bir kanıt olmaz. 300 milyon dozda 1100 miyokardit görüldü, bu aşı olmayanlarla manalı fark oluşturmadı. Hepsi ergenlerde ve yavaşça olaylardı. halbuki COVID 19 geçirenlerde yüz kat daha sık ve ağır olaylar görülüyor.

3) Çin / Alman aşısı farkına gelince, üretim Almanya’da değil, ABD’de yapılıyor. Çin’in üretim kontrolünde sorun var. Bakın, Çin aşısı olanları tekrar aşılamak zorunda kaldık.

4) 5 yıl daha sonra aşı ne yapacak? Pandemi ve aşının gerçekleri bunlar. 5 yıl bekleyelim mi? Salgın ne olacak? Bu yaklaşımla, hiç bir aşı yahut ilaç geliştirilemez. Kullandığınız ağrı kesici, antibiyotik, kanser ilaçlarında 5 yılı bırakın, 5 hafta beklenildi mi sanıyorsunuz?

5) Uzun periyodik yan tesirleri öngörme halleri var, bu aşılarda da kullanıldı ve inançlı bulundu. Son olarak; ne olur, Dünya’da en uzun eğitimi gerektiren bu konularda Google‘dan bakıp, 2 cahilin yazısını okuyarak fikir sahibi olmaya çalışmayın. Karpuza gösterdiğiniz hürmet.