Savaşlar, 2024'te devam eden çatışmalarda 200 binden fazla kurban ve 100'den fazla iklim felaketi

Namik

Aktif Üye
MİLANO – 2024 yılının ilk 11 ayında silahlı çatışmalar ve doğal afetler 200 bin kişinin ölümüne ve 117 milyon kişinin yerinden edilmesine neden oldu; Kurbanlar arasında acil durumlardan etkilenen topluluklara yardım götürmek için sahada çalışırken hayatını kaybeden 283 insani yardım çalışanı da vardı. İnsani yardım kuruluşu alarma geçti ÇEŞVİbu yılın dramatik bir paradoksla karakterize edildiğinin altını çiziyor: “300 milyon insan hayatta kalmanın eşiğindeyken, insani yardım çalışanlarının yardım ulaştırması giderek zor ve tehlikeli hale geliyor.”

Devam eden 56 savaş. Şu anda dünyada 56 aktif silahlı çatışma yaşanıyor; bu sayı İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana en yüksek sayıdır ve Ocak 2024'ten bugüne, her üç günde bir olmak üzere 100'ün üzerinde iklim bağlantılı doğal afet meydana gelmiştir. İşte bu endişe verici bağlamda, insani yardım çalışanları halka yardım etmek için her gün ön saflarda çalışıyorlar – 2024'te halihazırda en az 116 milyon kişiye ulaşmışlar – kendilerini kendi güvenliklerine yönelik giderek artan risklerle karşı karşıya bırakıyorlar.

İnsani yardım çalışanlarının katliamı. Genel Müdürü Stefano Piziali, “Bu yıl, halihazırda 283 insani yardım çalışanı sahada öldü; bu, beş yıl öncesine kıyasla iki kattan fazla ve yirmi yıl önce kaydedilen kurban sayısının dört katı (56)”, diye altını çiziyor. ÇEŞVİ. 2024'teki kayıpların başlıca nedeni Gazze'deki savaştı: En az 178 yardım çalışanı öldürülürken, Sudan'da 25 ve Ukrayna'da 11 kişi öldü. Bunlar, milyonlarca insanın acı çektiği bir ortamda, insani yardım kuruluşlarının acil durumlara erişmesinin ve güvenli bir şekilde yardım sağlamasının giderek zorlaştığını gösteren verilerdir.

Gazze senaryosu. “CESVI'nin 1994'ten bu yana mevcut olduğu Gazze gibi birçok durumda, yardıma erişim artık ciddi şekilde tehlikeye giriyor: insani koridorlar çoğu zaman kapalı kalıyor ve konvoylar zor durumdaki nüfuslara ulaşamıyor. Yerel operatörler de çifte hassasiyet durumunda yaşıyorlar, kendileri yerlerinden edilmişler ama aynı zamanda yardım müdahalelerinden de sorumlular”, diye devam ediyor Piziali. “Çatışma bölgelerinde faaliyet gösteren operatörleri koruması gereken, uluslararası insancıl hukuka aykırı olan akıl almaz bir şiddet.”

Çatışma alanı: Hindistan'ın iki katı büyüklüğünde bir alan. Dünya genelinde çatışmalardan etkilenen bölgeler 2021'den bu yana %65 oranında büyüdü: 6,15 milyon km2'lik alan, Hindistan'ın iki katı büyüklüğündeki çatışmalardan etkilendi. Savaş bölgelerinin bu şekilde genişlemesi benzeri görülmemiş bir insani krize yol açtı. 2024 yılında mağdurların sayısı 200.000'i aşabilir ve 2021'e göre neredeyse üçte birlik bir artış söz konusu olabilir. Aynı zamanda, 2024 yılında 100'ün üzerinde aşırı olayla sonuçlanan iklim değişikliği, binlerce mağdura ve 6 milyon kişinin yerinden edilmesine neden oldu.

Ukrayna 2024'ün en şiddetli ülkesi. Ukrayna 37.303 ölümle en şiddetli ülke oldu[12]. 2024 yılının ilk yarısında her yeni doğumda 3 kişi hayatını kaybetti. Stefano Piziali şöyle açıklıyor: “Çocuklar bu krizin ilk kurbanları arasında yer alıyor; 3 milyonu yardıma muhtaç, bunların 1,5 milyonu ruh sağlığı sorunları yaşıyor. Ayrıca cepheye yakın bölgelerdeki çocukların, hayatlarının 7 ayına denk gelen sayıda saati sığınaklarda geçirdikleri tahmin ediliyor.”

En fazla sivil kurban Gazze'de yaşandı. Ocak ayından bu yana 35.200 kişi öldü ve çatışmaların tırmanmasından bu yana 100.000'den fazla kişi yaralandı. Şu anda Gazze ve Batı Şeria'da 3,3 milyon kişi insani yardıma ihtiyaç duyuyor. Piziali, “14 ayda 70 binden fazla bina yıkıldı ve Gazze'de neredeyse 2 milyon yerinden edilmiş insan var” diye açıklıyor. “Gazze Şeridi'ndeki su kaynakları sınırlı olmaya devam ediyor. Şu anda çocuklar ve gençlerin geriye kalan tek buluşma yeri olan eğitim merkezi öğrencileri ve personeli için içme suyu sarnıçları ve tuvaletler kuruyoruz”.

Su ve yiyecek dağıtımı. Özellikle son birkaç ayda ÇEŞVİsu ve yiyecek dağıtmanın yanı sıra, yağmur mevsimi için zemin hazırlamakla meşguldü, yerinden edilmiş 30'dan fazla bölgede sanitasyon hizmetlerini (tuvaletlerin inşaatı ve rehabilitasyonu) garanti altına almak ve 40 bölgede (yaklaşık 100 bölge) su baskını riskini azaltmak için müdahalede bulunmakla meşguldü Neredeyse yarım milyon yerinden edilmiş insana ev sahipliği yapan Han Yunus, Deir El Balah ve Refah bölgeleri aslında su baskınlarına maruz kalıyor.

Afrika Boynuzu: İklim felaketlerinin etkisi. Afrika Boynuzu, 2024 yılında uzun süreli bir kuraklıktan ağır bir şekilde etkilendi ve bu durum yaygın kıtlığa ve kitlesel yerinden edilmeye neden oldu. Etiyopya, Kenya ve Somali'de 23 milyon insan ciddi gıda güvensizliği koşulları altında yaşıyor ve yiyecek ve içme suyu kıtlığıyla karşı karşıya kalıyor. “Somali'de 8,25 milyon insan acil insani yardıma ihtiyaç duyuyor ve milyonlarca çocuk ciddi derecede yetersiz beslenme riskiyle karşı karşıya. Üstelik son 40 yılın en uzun kuraklığının ardından ani su baskını nedeniyle ülkenin güneyinde yerlerinden edilmiş binlerce aile yeniden her şeyi terk etmek zorunda kaldı”, diye bitiriyor Piziali. ÇEŞVİ ülkede hayat kurtaran beslenme tedavilerinin uygulanması yoluyla yeni doğan bebeklerin ve annelerin bakımı ve beslenmesi ile ilgilenmektedir.