Siyasetin garip döngüsü: Macaristan’da birleşik muhalefet, Orban ve Fidesz’i eski seçmeniyle devirmeye çalışıyor

UyduYayini

Global Mod
Global Mod
T24 Dış Haberler

Sağ popülizm dalgasının ortaya çıkardığı en kuvvetli isimlerden biri olan Macaristan’ın Başbakanı Viktor Orban ve Brüksel’in sıkça başını ağrıtan partisi Fidesz, 2022’de büyük bir imtihan verecek. Orban, ilkbaharda yapılacak seçimde ideolojilerini ortak rakip karşısında kenarda bırakmış, birleşik bir muhalefet ile yarışacak.

Altı muhalefet partisi, ortak aday olarak Péter Márki-Zay‘i seçti. Kiliseye büyük ehemmiyet veren, yedi çocuk babası bir muhafazakar aday olan Márki-Zay, 44 bin nüfuslu Hódmezővásárhely’nin belediye lideri. Ortak adayı destekleyen altı parti içinde toplumsal demokratlar da var, eski çok sağcıların oluşturduğu bir parti de.

Britanya’nın önde gelen yayınlarından The Guardian’ın aktardığına göre ortak aday, Fidesz’i şaşırttı. Gazete, iktidar partisinin 2022 genel seçimlerinde muhalefetten bu biçimde bir atılım beklemediğini yazdı. Fidesz de birçok Macar üzere muhalefetin adayının Budapeşte Belediye Lideri Gergely Karácsony yahut Demokratik Koalisyon’un önderi Klára Dobrev üzere sol liberal siyasetten gelen bir isim olmasını bekliyordu. Karácsony, İstanbul Belediye Lideri Ekrem İmamoğlu ile kurduğu temaslar niçiniyle Türkiye’de de tanınan bir isim haline gelmişti.

İmamoğlu ve Karácsony

Lakin muhalefet partileri farklı bir yolda gitti, sağcı bir aday tercih etti. Márki-Zay, Fidesz’e üye olmasa da daha evvel sağ popülist partiye oy verdiğini tabir etti. Fidesz’den uzaklaşmasını The Observer’a anlatan Márki-Zay, “2010’dan beri onlara oy vermedim. Onların popülizmi ve Batı kıymetlerine ihanetleri giderek beni daha fazlaca rahatsız etti. Bilhassa de yozlaşma. Değişen ben değilim, Orban” dedi.

Politico ise Márki-Zay’in ön seçimleri kazanmasının “beklenmedik” olduğunu belirtirken, kazanma bahtının olmasının niçininin yalnızca birleşmiş muhalefet değil, beraberinde bu biçimde bir geçmişi olması olduğunu belirtti. Ön seçimdilk evvel Politico’ya, “Ben Fidesz’den daha uzun vakittir muhafazakarım” diyen Márki-Zay’in sandık gününe kadar bir istikrar siyaseti izlemesi gerekecek. Muhalefetin yeni liderinin kazanmak hem sol seçmeni, tıpkı vakitte muhafazakar seçmeni elinde tutması gerekiyor. Anketlerde şu anda Fidesz ve muhalefet bloğu baş başa gidiyor.

Viktor Orban

ABD’nin saygın yayınlarından New York Times da Márki-Zay’in bir vakit içinder kürtajı “cinayet” olarak nitelendirdiğini, lakin bugün Orban’a karşı en büyük tehlike olduğunu belirtti.

Ekim’de yayımlanan haberde New York Times, Márki-Zay’in ön seçimdeki muvaffakiyetinde “yozlaşmayı ortadan kaldırma” kelamının tesirli olduğunu belirtti. NYT, muhalefetin bu seçimde stratejisinde de değişikliğe gittiğini tabir etti. Orban, uzun müddettir küçük kasaba ve köylerde, “Budapeşte seçkinlerine kızgın” seçmenin oylarını alıyordu. NYT, Márki-Zay’in bu stratejiye uygun bir aday olduğuna dikkat çekti.