Sudan: Darfur insani ve insan hakları felaketine sahne oldu

Namik

Aktif Üye
ROMA – Dokuz milyon insan hayatta kalabilmek için insani yardıma ihtiyaç duyuyor ve yaklaşık dört bin kişi etnik kökenleri nedeniyle hedef alındı ya da öldürüldü. Darfur, yirmi yıl önce üç yüz bin kişinin ölümüne ve milyonlarca insanın yerinden edilmesine neden olan acımasız çatışmaların ve vahşetin yaşandığı karanlık yıllara geri dönüyor.

Tarihsel bağlam. Darfur, seksen civarında kabile ve etnik gruba, göçebe ve yerleşik topluluğa ev sahipliği yapıyor. Her ne kadar kabile ve etnik çatışmalar hiçbir zaman eksik olmasa da, 2003’te isyancılar, özellikle deSudan Kurtuluş Ordusu (SLA) ve Adalet ve Eşitlik Hareketi (JEM), ekonomik kaynakların eşitsiz dağılımını protesto etmek için Sudan hükümetine karşı silaha sarıldı. Bu çatışma, Janjaweed olarak bilinen milislerin desteklediği Sudan hükümet güçlerini, eski Başkan Ömer El Beşir’in otokratik yönetimine karşı çıkan isyancı gruplarla karşı karşıya getirdi. Bu çatışmanın sonucu korkunç: Üç yüz bin kişi hayatını kaybetti ve milyonlarca kişi yerinden edildi. Dört yüz bin kişi koruma arayışı içinde Çad’a kaçtı.

Tarih tekerrür ediyor. Her ne kadar Darfur son yıllarda, özellikle BM ve Afrika Birliği tarafından desteklenen UNAMID misyonu döneminde, şiddetin azalmasıyla birlikte nispeten sakin aşamalardan geçmiş olsa da, durum, Hartum’da çatışmanın patlak vermesinin ardından daha da kötüleşti. Nisan 2023, Hızlı Destek Kuvvetleri olarak adlandırılan paramiliter gruplar ile Sudan Silahlı Kuvvetleri arasında. Kasım ayında Güvenlik Konseyi’nde konuşan BM Afrika Genel Sekreter Yardımcısı Martha Ama Akyaa Pobee, Sudan’daki düşmanlıkların kötüleşen insani kriz ile insan hakları açısından felaket durumu arasında tehlikeli bir yakınlaşmaya neden olacak noktaya geldiğini açıkladı.

Şiddet. BMMYK, cinsel şiddet, işkence, keyfi cinayetler ve belirli etnik gruplara yönelik saldırılara ilişkin devam eden raporlar nedeniyle defalarca alarma geçti. BM insan hakları şefi Volker Türk’e göre, Hızlı Destek Güçleri ve müttefik Arap milislerin Batı Darfur’da gerçekleştirdiği etnik kökenli saldırılarda yüzlerce kişi öldü. Türk, bu ayların acılar, ölümler, yıkımlar ve kayıplarla karakterize edildiğinin altını çizerek, “Bu tür gelişmeler bir daha tekrarlanmaması gereken korkunç bir geçmişi yansıtıyor” dedi. Temmuz ayında Uluslararası Ceza Mahkemesi, RSF ve ona bağlı milisler tarafından öldürüldüğü iddia edilen Masalit etnik topluluğuna mensup 87 kişinin cesedinin bulunduğu toplu mezarların bulunmasının ardından bölgede işlendiği iddia edilen savaş suçları ve insanlığa karşı suçlara ilişkin bir soruşturma başlattı. Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Bürosu, RSF ve müttefik milislerin Masalit sivillere yönelik saldırılarının ardından El Geneina, Batı Darfur ve çevre bölgelerde en az on üç toplu mezarın daha bulunduğunu bildirdi. Bu eylemler kanıtlandığı takdirde savaş suçu teşkil edebilir.

Birleşmiş Milletler Darfur’da. Birleşmiş Milletler, daha önce Temmuz 2007’de Güvenlik Konseyi tarafından kurulan UNAMID misyonuyla Darfur’da bulunuyordu. Görev alanı, diğer hususların yanı sıra, sivillerin korunmasını ve BM kuruluşları tarafından insani yardım dağıtımının kolaylaştırılmasını içeriyordu. BM ve diğer sivil toplum kuruluşları. UNAMID 31 Aralık 2020’de ülkeyi terk etti ve o zamandan beri Sudan Hükümeti, Sudanlı yetkililer ile paramiliter gruplar arasında yapılan barış anlaşmasının ardından bölgedeki sivillerin korunması sorumluluğunu üstlendi. UNITAMS olarak bilinen bir BM siyasi misyonu, Sudan’ın demokratik hükümete geçiş sürecinde ilk on iki aylık dönemde desteklenmesi için kuruldu. Bu destek Daimi Ateşkes Komisyonu’nun kurulmasını da içeriyordu. Aralık 2023’te BM Güvenlik Konseyi, UNITAMS’ın görev süresini sona erdirmeye ve 29 Şubat 2024’te sona eren üç aylık süre içinde faaliyetlerini azaltmaya başlamaya karar verdi.

İnsani kriz. Darfur’da çocuklar hastanelerde ölüyor, yetersiz beslenme hem küçükleri hem de annelerini etkiliyor ve yerinden edilmiş insanların barındığı kamplar yerle bir ediliyor. Martha Ama Akyaa Pobee, Güvenlik Konseyi’ne, hem RSF hem de Sudan Silahlı Kuvvetleri tarafından işlenen tecavüz ve tacizlerle cinsel ve toplumsal cinsiyete dayalı şiddetin azalmadan devam ettiğini söyledi. BM insani yardım kuruluşları, Nisan 2023’teki çatışma patlak verdiğinde Darfur’u terk etti ve tesislerinin çoğu yağmalandı veya yok edildi. Bazı operatörler, güvenlik durumu izin verdiğinde yardım sağlamak için ara sıra sahaya dönüyordu. Örneğin Kasım ayında BM ortak kuruluşları, tıbbi malzeme dağıtmak üzere Beyaz Nil Eyaleti’nin Kosti kentinde başlayan beş günlük bir yolculukla Darfur’un merkezine ulaşmayı başardılar. Darfur’da pek çok yardım görevlisi öldürülürken, diğerleri sivillere yardım etmek için son derece zor koşullarda çalışıyor. Birleşmiş Milletler İnsani İşler Ofisi’ne (OCHA) göre Sudan dünyanın en büyük insani krizini temsil ediyor, ancak yardım müdahale planının yalnızca yüzde 33’ü finanse ediliyor. Daha fazla ekonomik destek olmazsa Sudan’da hâlâ binlerce insan ölmeye mahkum.