Sudan, doksan gün önce, önceki on yılda olduğu gibi aynı sayıda yerinden edilmiş insana neden olan çatışma başladı.

Namik

Aktif Üye
ROMA – 15 Nisan Cumartesi günü Sudan’da çatışmaların patlak vermesinden bu yana, 2.231.523 ülke içinde yerinden edilmiş kişi kayıtlı: önceki on yıldaki sayıyla aynı. Örgüt’ten bu yana ülkede kayıtlı yerinden edilmiş kişilerin en yüksek sayısıdır. Ülke İçinde Yer Değiştirme İzleme Merkezi (IDMC) 2008’de izlemeye başladı. Mart 2023 itibarıyla, çatışmanın başlamasından bir ay önce, 3,8 milyondan fazla insan Sudan sınırları içinde ülke içinde yerinden edildi.

Çatışma nasıl değişir. 2022’de ülke içinde yerinden edilme büyük ölçüde kabileler arası şiddetten kaynaklanıyordu, en önemlisi Funj ve Hausa arasındaki toprak anlaşmazlıkları nedeniyle Mavi Nil’de ve Arap ve Arap olmayan etnik gruplar arasındaki kaynak anlaşmazlıkları nedeniyle Batı Darfur eyaletinde. Bu arada nisan ayında çıkan savaş değişti ve ulusal bir boyut kazandı. Sudan Silahlı Kuvvetleri (SAF) ile Hızlı Destek Kuvvetleri (RSF) arasında Sudan genelinde birçok yerde yaşanan çatışmalar, hem ülke içinde hem de sınır ötesi milyonlarca insanı yerinden etti. Başlangıçta, çatışmalar kuzey eyaletlerinin şehirlerinde ve Hartum’da gerçekleşti ve ardından Darfur ve Kordofan’a sıçradı.

Hartum’da Şiddet. Şehir, ülke içinde yerinden edilmiş kişilerin en yüksek seviyelerini kaydetti: Nisan’dan bugüne 1.558.798 kişi bildirildi. IDMC, 2022’de Hartum’da yerinden edilmiş kişiler sorununun olmadığını yazıyor. Bununla birlikte, Mavi Nil’de geçen yıldan farklı olarak, Funj ve Hausa kabileleri Ocak 2023’te tarafların belediyeler arası anlaşmazlıkları barışçıl bir şekilde çözmeyi taahhüt ettiği bir anlaşma imzaladığından, ulusal şiddetin patlak vermesinden kaynaklanan ülke içinde yerinden edilme olmadı.

Darfur. En yüksek sayıda ülke içinde yerinden edilmiş kişinin yaşadığı Hartum dışında, bildirilen yerinden edilmelerin çoğu, Nisan ayından bu yana kaydedilen 664.033 ülke içinde yerinden edilmiş kişi ile Batı, Güney, Orta ve Kuzey Darfur’da meydana geldi. (Darfur dramının kökenleri hakkında bilgi edinin). Çatışma, özellikle Arap ve Arap olmayan topluluklar arasında çatışmaların patlak verdiği Batı Darfur’da uzun süredir devam eden toplumsal gerilimleri yeniden alevlendirdi. Batı Darfur, Nisan ayından bu yana tahminen 255.855 ülke içinde yerinden edilmiş insan yaşadı; bu, ülke toplamının yüzde 11’inden fazlası. Hartum’daki en kanlı şiddet, eyalet başkenti El Geneina’da gerçekleşti ve binlerce insanın yerinden edilmesiyle sonuçlandı. Kentteki insani durum, sivillere, su ve elektrik santrallerine ve hastanelere yönelik saldırılarla daha da kötüleşti.

Komşu ülkeler için risk. Sudan’daki çatışma, komşu ülkeler için de ciddi sorunlar yaratıyor çünkü mültecilerin kaçışını, silahların yayılmasını ve yurtdışına sığınabilecek devlet dışı silahlı grupların çoğalmasını destekliyor. Çatışma şimdiden Mısır, Çad, Güney Sudan, Etiyopya, Orta Afrika Cumhuriyeti ve Libya’da 697.151 kişiyi yerinden etti.

Yağmur mevsimi. Yağmur mevsiminin başlaması, özellikle Kuzey Darfur’un kuzey bölgelerinde, Güney Kordofan’da ve bu yıl ortalamanın üzerinde yağış beklenen Mavi Nil, Sennar ve Beyaz Nil eyaletlerinin çoğunda daha fazla zorluk getirebilir. Gerçekten de sel tehdidi, bu bölgelere sığınan yerinden edilmiş nüfus üzerinde ciddi insani sonuçlara neden olabilir.

Acil barınaklar acildir. Su kaynaklı hastalıkların patlak vermesine ek olarak, insanlar sellerden kaçmak için daha uzağa taşınmak zorunda kalabilir. Yerinden edilen nüfusun acil barınma, temiz su, gıda, sanitasyon, psikososyal destek, fiziksel saldırılara karşı korunma ve diğer hayat kurtarıcı yardıma ihtiyacı var. Yerinden edilmiş çocuklar arasında hastalık ve yetersiz beslenme yaygınlığı hâlâ yüksek ve cinsel şiddet vakaları ülke çapında yaygın olmaya devam ediyor.