Sudan, Hartum’da acil cerrahi ve travmatoloji hastanesi açıldı: “Kurbanlar her zaman olduğu gibi siviller”

Namik

Aktif Üye
ROMA – Bileşiminde Hartum’da Gino Strada tarafından kurulan Salam MerkeziACİL, 15 Nisan’da Sudan’ı vuran savaş nedeniyle başka cerrahi hastanesi bulunmayan kişileri tedavi etmek için kalp cerrahisinin yanı sıra bir acil cerrahi ve travma hastanesi de açtı.

Savaşa rağmen çalışmaya devam ediyoruz. Ülkede 2003 yılından bu yana faaliyet gösteren Gino Strada’nın kurduğu örgüt, savaşın başlamasından sonra da faaliyetlerini sürdürdü. Salam Merkezi Hartum’daki Kalp Cerrahisi Merkezi ve Port Sudan (Kızıldeniz Eyaleti) ve Nyala’daki (Güney Darfur) Pediatri Merkezleri. Son günlerde acil cerrahi ve travmatolojiye (savaş yaralıları ve sivil vakalardan kaynaklanan travmalar) ihtiyaç duyan hastaların kabul edildiği yeni yapı açıldı.

Faaliyetlerinizi yeniden şekillendirin. “Sudan’ı iyi tanıyoruz, 20 yıldır orada çalışıyoruz. ACİL DURUM başkanı Rossella Miccio, savaşın devam etmesi nedeniyle, ülke Nisan ayında yeni bir çatışmaya sahne olduğunda, hastalarımızı terk etmemek için faaliyetlerimizi yeniden şekillendirmek zorunda kalmamıza rağmen kalmaya karar verdik, diyor. ihtiyaçlar da arttı ve bunun için faaliyetlerimizi genişletmeye karar verdik: Çeşitli hastanelere tıbbi malzeme desteğinin yanı sıra, daha önce diğer Afrika ülkelerinden gelen hastaları barındırdığımız hastanemizin bir bölümünü de uyarlayarak acil durumlar için bir cerrahi merkez oluşturduk. Burada savaş yaralılarını, sivil travmaları ve cerrahi acil durumları tedavi ediyoruz”.

İki yeni ameliyathane. Genellikle bölgesel programdan 40 hastayı barındıran misafirhanenin içinde aslında iki ameliyathane, bir derlenme odası, bir acil servis odası (7 yataklıya kadar), bir alt yoğun bakım ünitesi (8 yataklı), özel olarak ayrılmış Başka bir binada soyunma odaları, steril ve temiz malzeme depoları, sterilize edilmesi gereken malzemeler için dekontaminasyon alanı ve 30 yataklı koğuş oluşturuldu. Merkezin tıbbi koordinatörü Gina Portella, “Şu ana kadar 44’ü savaşta yaralanan ve 2’si varışta ölen 77 hasta aldık” diyor. 27’si hastaneye kaldırıldı, geri kalanı klinikte tedavi edildi”.

İnsanlar hareket etmekte zorlanıyor. En sık görülen sorunlar arasında savaş yaralarının yanı sıra trafik kazalarına bağlı travmalar ve acil cerrahi vakalar da yer alıyor: Sudan’da sağlık sistemi tamamen çöktüğü için tedavi edilemeyen ve hayati tehlike altında olan hastalar. Portella şöyle devam ediyor: “Bir savaş bölgesindeyiz, aktif bir savaş, çatışma hastaneden biraz uzakta olsa bile, insanlar hareket etmekte zorlanıyor. Bu nedenle hastalar aşırı olmasa da ciddi koşullar altında geliyorlar ve çatışmanın başlangıcından bu yana kalp cerrahisi hastanesinde de gördüğümüz şey bu”. Yeni merkezde yaklaşık 50 Sudanlı ve uluslararası çalışan çalışıyor: acil cerrahi ve ortopedi konusunda uzmanlaşmış cerrahlar ve doktorlar, anestezi uzmanları ve hemşireler. Sağlık dışı sektörde çalışanların hepsine ek olarak.

Hartum dışında 5 klinikte daha faaliyet gösteriyoruz. Aynı zamanda sağlık ekipleri, müdahaleye ihtiyaç duyan hastalara ameliyat öncesi ziyaretleri ve takip ziyaretlerini garanti etmek için başkentin dışındaki beş klinikte (Atbara, Gedaref, Kosti, Shendi, Wad Madani devlet hastanelerinde) çalışacak. ve seyahat edemeyen ve Hartum’a ulaşamayanlar için bakımın sürekliliğini garanti edebilmek amacıyla Salam Merkezinde ameliyat edilmiş olan hastalara antikoagülan tedavinin uygulanması. Wad Medeni’de (Gezira Eyaleti) açılan ilk kliniğe günde ortalama 20 hasta kabul ediliyor.