Sudan ve Sınır Tanımayan Doktorlar personeli Beşir Eğitim Hastanesindeki faaliyetleri askıya aldı

Namik

Aktif Üye
ROMA – Tıbbi-insani STK, Nobel Barış Ödülü sahibi Sınır Tanımayan Doktorlar (MSF), Hızlı Destek Güçleri (RSF) tarafından kontrol edilen bir bölgede bulunan Bashair Eğitim Hastanesi'nde hastalara ve personele yönelik şiddetli saldırılara ilişkin ifadeleri bildirdi. İlgili tüm taraflarla yapılan anlaşmalara rağmen saldırılar aylarca devam etti ve bu nedenle MSF bugün zor bir karar alarak bu hastanedeki tüm tıbbi faaliyetleri askıya aldı. Beşir Eğitim Hastanesi, güney Hartum'da ücretsiz tıbbi bakım sunan son işleyen hastanelerden biridir. MSF, Hartum eyaletinin Omdurman şehri de dahil olmak üzere Sudan'ın 11 eyaletinde çalışmalarını sürdürüyor.

Yarı unutulmuş bir savaşın dengesi. Sudan'daki çatışma 15 Nisan 2023'te başladı ve şu ana kadar 25.000'den fazla kişinin hayatını kaybetmesine ve 10 milyondan fazla kişinin yerinden edilmesine neden oldu. Nüfusun üçte birinin günde 2,15 dolar olan yoksulluk sınırının altında yaşadığı ve Sudan vatandaşlarının %25'inin aşırı yoksulluk içinde yaşadığı, daha az parayla aşırı yoksulluk içinde yaşadığı ülkenin kontrolü için Geçiş Dönemi Egemenlik Konseyi'ndeki iki grup birbirine zıt görünüyor. günde 2 dolardan fazla. Bir yanda Sudan ordusu, diğer yanda ise Hızlı Destek Güçleri

Hastane koğuşlarına silahlı saldırılar. MSF ekiplerinin hastane personeli ve gönüllülerle birlikte çalıştığı 20 ay boyunca, Beşir Eğitim Hastanesi Silahlı savaşçıların defalarca hastaneye girip sağlık personelini tehdit ettiği, sıklıkla diğer savaşçıların diğer hastalardan önce tedavi edilmesini talep ettiği vakaları kaydedildi.

En kanlı bölümler. 11 Kasım 2024'te hastanenin içinde bir hasta vurularak öldürüldü. 18 Aralık'ta bazı saldırganlar acil servise silahla ateş açarak sağlık personelini tehdit etti. Daha önce yaşanan bir olayda hastane vurulmuş ve hastane kompleksine kurşunlar isabet etmiş, bir kişi yaralanmıştı.

Tanıklık. MSF'nin Sudan'daki acil durum koordinatörü Claire San Filippo, “Hartum'da tanık olduğumuz acı çok büyük; her gün devam eden yoğun ve aşırı şiddet” diyor. Gıda kıtlığı, gıda tedariki ve insani yardımdaki tıkanıklıklar, insanları hayatta kalma mücadelesi içinde bırakıyor. Tıbbi ihtiyaçlar çok büyük, yaralar genellikle korkunç ve yaralıların kitlesel akını neredeyse rutin hale geldi. Ekibimiz, hastane personelimiz ve gönüllülerimiz, tıbbi bakım sağlamak için çok zor koşullarda yorulmadan çalıştı. Ancak güvenli bir şekilde çalışabileceğimizden emin olmadan, personelimizin ve hastalarımızın hayatlarının tehdit edilmesi durumunda çalışmalarımızı sürdürmek sürdürülemez hale geldi.”

Gönüllülere MSF desteği. MSF ekibi, savaşın başlamasından kısa bir süre sonra, Mayıs 2023'te hastaneyi yeniden açan gönüllülere ve sağlık personeline katıldı. Hastane, Mayıs 2023 ile Aralık 2024 arasında, patlama veya kurşunla yaralanan 9.000'den fazla şiddet mağduru da dahil olmak üzere 25.585 acil servis hastasını tedavi etti. Ekip, aynı dönemde çoğu şiddete bağlı yaralanmalarla ilgili olmak üzere 3.700 ameliyat gerçekleştirdi ve 850'si sezaryen olmak üzere yaklaşık 3.800 doğuma katıldı.