Sudan'da Beşir Eğitim Hastanesi'ne baskın: Milisler acil serviste vuruldu

Namik

Aktif Üye
ROMATıbbi-insani yardım kuruluşu Sınır Tanımayan Doktorlar (MSF), Hızlı Destek Güçlerinin (RSF) 18 Aralık'ta Hartum'un güneyindeki Beşir Eğitim Hastanesi'nin acil servisine yönelik şiddetli saldırısını kınıyor.

Janjawid'in sürekli şiddeti. RSF'nin daha önce Sudan'ın merkezi hükümeti tarafından yönetilen ve esas olarak Ömer Hasan Ahmed el Beşir'in görev yaptığı dönemde Hartum yönetimi adına savaşan kötü şöhretli Cancavid milislerinden oluşan Sudanlı bir paramiliter grup olduğu unutulmamalıdır. Darfur'daki kanlı savaş. Sivil nüfusa karşı çok sayıda saldırının sorumlusu olduklarında, genellikle göçebe olan, geleneksel olarak yerleşik çiftçiler olan siyah Afrikalılara karşı olan Arap halkları arasındaki ebedi mücadelede.

Acil serviste silahlı saldırı. Saldırı sırasında acil serviste silah sesleri duyuldu, hastaneye destek sağlayan MSF ekibi de dahil olmak üzere sağlık personeli tehdit edildi ve hayat kurtaran tedavi kesintiye uğradı. MSF, RSF'yi acilen tıbbi tesislerin tarafsızlığına ve sağlık çalışanlarının güvenliğine saygı göstermeye çağırıyor. Zaten 11 Kasım'da silahlı savaşçılar hastaneye baskın düzenledi, ateş açtı ve bir hastayı öldürdü. Sağlık tesislerinin ve tıbbi bakımın tarafsızlığının bu şekilde tekrar tekrar ihlal edilmesi kabul edilemez.

Hastaneler en azından güvenli yerler olmalı. Sudan'daki MSF acil durum koordinatörü Samuel David Theodore, “Birkaç RSF askeri acil servise girdi ve bazıları sağlık personeline ateş açarak hastaları, MSF'yi ve sağlık bakanlığı personelini tehdit etmeye başladı” diyor. hastane içindeki bu saldırıyla. Theodore, tıbbi tesislere ve sağlık çalışanlarına yönelik saldırıların kabul edilemez olduğunu, hastanelerin şiddet veya korkutma olmaksızın güvenli alanlar olarak kalması gerektiğini ekledi. Personel tıbbi bakım sağlarken hayatlarının risk altında olduğunu göremez.”

Geriye kalan son sağlık tesislerinden biri. Beşir Eğitim Hastanesi Hartum'un güneyinde kalan son sağlık tesislerinden biri olan bu tesiste MSF ekipleri son derece zor koşullarda tıbbi faaliyetlerini sürdürüyor. Sudan'daki bir diğer acil durum koordinatörü Claire San Filippo, “Bu, Hartum'un güneyindeki binlerce insan için bir cankurtaran halatıdır” diyor; MSF'nin desteği, erkekler, kadınlar ve çocuklar olmak üzere birçok insan için temel önemdedir”. MSF, Haziran 2024'ün başından bu yana 12.396 acil tıbbi muayene gerçekleştirdi, 2.510 hasta doğum hastanelerine başvurdu ve 4.490 çocuk yetersiz beslenme açısından tarandı.