Sudan’da darbe zıddı şovlarda hayatını kaybedenlerin sayısı 46’ya çıktı

UyduYayini

Global Mod
Global Mod
Sudan’da sivil idare talebiyle dün düzenlenen protesto şovlarında polisin müdahalesiyle yaralanan bir göstericinin daha hayatını kaybettiği ve 25 Ekim’den bu yana protestolarda ölenlerin sayısının 46’ya yükseldiği bildirildi.

Darbe aksisi şovları organize eden Sudan Meslek Odaları Birliği bünyesindeki Sudan Hekimler Komitesine göre, dün, Aralık İhtilali’nin 3’üncü yıl dönümü niçiniyle düzenlenen şovlarda başşehir Hartum’un Şarku Nil bölgesinde yaralanan bir protestocu daha ömrünü kaybetti.

bu biçimdece 25 Ekim’de ordunun idareye el koymasının akabinde hükümeti feshi ve daha sonrasında aldığı kararlara reaksiyon olarak gerçekleştirilen hareketlerde ölenlerin sayısı 46 oldu.

Sudan Sıhhat Bakanlığı ise dünkü şovlarda polis ve göstericiler içinde çıkan arbedede başşehir Hartum’da 121, Kesele kentinde ise 2 kişinin yaralandığını duyurdu.

Eski iktidar koalisyonu Özgürlük ve Değişim Güçleri, halkı “darbeci”lere karşı direnişi tırmandırmaya çağırırken, Hartum Direniş Komiteleri ise Cumhurbaşkanlığı Sarayı önündeki oturma hareketi davetini beklenen can kayıpları niçiniyle geri çektiğini duyurdu.

Sudan’da dün, Ömer el-Beşir idaresinin devrildiği kitlesel protestoların üçüncü yıl dönümünde, sivil idare talebiyle ülke genelinde geniş iştirakli şovlar düzenlenmiş, polis Cumhurbaşkanlığı Sarayı önünde toplanan binlerce göstericiyi gaz ve ses bombalarıyla dağıtmıştı.

Aralık İhtilali’yle 30 yıllık Beşir rejimi sona ermişti

Sudan’da ordunun 25 Ekim’de hükümeti feshedip, Başbakan Hamduk dahil onlarca siyasetçiyi gözaltına almasıyla sonuçlanan askeri müdahale daha sonrasındaki idare krizini bitmiş oldurmek maksadıyla 21 Kasım’da, Burhan ile bakılırsavine iade edilen Hamduk içinde siyasi muahede imzalanmıştı.

Muahede kapsamında Burhan, Hamduk’u başbakanlık nazaranvinden azletme sonucunı iptal ederek teknokrat hükümeti kurmakla gorevlendirmişti.

Darbe olarak nitelendirdikleri müdahale ve daha sonrasında alınan kararlara reaksiyon gösteren eski sivil iktidar koalisyonu Özgürlük ve Değişim Güçleri, Hartum Direniş Komiteleri, Sudan Meslek Odaları Birliği ve birtakım siyasi partiler, iktidar sivillere devredilene kadar barışçıl direniş ve sivil itaatsizlik daveti yapmıştı.

Eski Cumhurbaşkanı Beşir’in, 19 Aralık 2018’de başlayan halk ayaklanmasıyla 11 Nisan 2019’da devrilmesinin akabinde Ağustos 2019’dan bu yana geçiş sürecinin yaşandığı, siyasi ve ekonomik krizin sürdüğü ülkede, çabucak hemen hükümet kurulamadı.

Sudan’da süreksiz iktidarın askeri ortakları, Temmuz 2023’te seçimle iş başına gelen hükümet kurulana kadar iktidar ortağı olmayı sürdüreceğini açıklamıştı.

(AA)