Suriye STK'sı AVSİ başkanının Şam'dan hikayesi: “Halk aç ve yiyecek yok”

Namik

Aktif Üye
ŞAM – Beyrut'tan Şam'a giderken arabanın camından dışarı bakıyorum AVSIOrta Doğu'nun bu bölgesinde durumun ne kadar aniden değiştiğini görebiliyorsunuz. İnsanlarla, sandalyelerle, buzdolaplarıyla, vantilatörlerle, şiltelerle ve paketlerle dolu arabalar bizimle aynı yöne gidiyor. Gemide, belki de 13 yıl sonra evlerine dönen, kontrol için durmak zorunda kalmadan Lübnan sınırını kolayca geçen Suriyelilerin aileleri var; bu, birkaç hafta öncesine kadar hayal bile edilemeyecek bir şeydi.

Sınırın ötesinde. Suriye'deki değişimler hayret verici. Elli yılı aşkın süredir iktidarı elinde bulunduran liderlerin her yerde bulunan görüntüleri kaldırıldı. Başka bir ülkeye girmiş gibi hissettiriyor. Mağaza vitrinlerinde artık ABD doları, euro veya Türk lirası cinsinden ödeme yapılabileceğini belirten bildirimlerin yanında yeni bayrak yer alıyor. Artık benzin bulabiliyorsunuz ama toplu taşımanın maliyeti şimdiden ikiye katlandı.

AVSI tıbbi dispanserlerinde. AVSI'nin Suriye'nin farklı şehirlerinde desteklediği beş dispanserden birini ziyaret ediyoruz. Dispanserler, ihtiyaç sahibi hastalara birinci basamak sağlık hizmeti sunan tıp merkezleridir. Yalnızca son iki haftada, Ocak 2023'ten bu yana 115 binden fazla olmak üzere iki bine yakın ücretsiz tedavi sağladılar.

Yerel bir temsilcinin ifadesi. Dispanserlerden birinin temsilcisi bize bu günleri anlatıyor: “Eğer Avrupa büyükelçilikleri ve Avrupalı vatandaşlarla konuşabilseydim – diye itiraf ediyor – onlara olaylar olmadan hemen buraya gelmeniz gerektiğini söylerdim.. Önemli değişiklikler yaşanıyor. Bu yeniden başlatma aşamasında bize yardımcı olun.” Temel ihtiyaçlara anında yanıt ve yeniden yapılanma için uzun vadeli destek: İnsanların şu anda bizden istediği şey bu.

Suriyeliler aç, bizden yardım istiyorlar. Aslında Suriye de bunların arasında Ciddi gıda güvensizliği koşullarında en fazla insanın bulunduğu 10 ülke; nüfusun %90'ı yoksulluk sınırının altında yaşıyor, temel hizmetler ya eksik ya da hiç yok. Dispanserlerde kendini adamış gönüllüler haftada üç öğün yemek düzenleyip dağıtıyor ve aynı anda yaklaşık 200 kişiyi doyuruyor.