Toyota Başkanı Akio Toyoda aktif rolünü savundu

UyduYayini

Global Mod
Global Mod
Toyota Motor'un uzun süredir patronu olan Akio Toyoda Salı günü, bazı büyük yatırımcılardan gelen ve bir yıldan fazla bir süre önce CEO görevinden ayrıldığı yönündeki çağrılara yanıt vererek şirketin operasyonlarına olan güçlü katılımının devam ettiğini savundu.

Toyoda, bir imparatorun tahttan çekildikten sonra bile gücünü ve nüfuzunu koruyabildiği Japonya'daki imparatorluk hükümet biçimine atıfta bulunarak, “Bazı insanlar benim eylemlerimin ve davranışlarımın manastır yönetimine benzer olduğu sonucuna varıyor” diyor.

“Genç nesil yöneticilere tavsiyelerde bulunuyorum ve onlara tavsiyelerde bulunuyorum. Ve eğer buna dar görüşlü bir yönetim denilebilirse, o zaman dar görüşlü bir hükümetin lideri olarak hareket etmeye devam etmekten mutluyum” dedi 68 yaşındaki Toyoda, Tokyo'nun güneybatısındaki Toyota genel merkezinde bir hissedarlar toplantısında söyledi.

Toyoda, birçok hissedarın, başarısız güvenlik testleriyle ilgili son sorunların, yönetim içindeki yetersiz kontrol ve dengeler gibi Toyota'daki daha büyük yönetişim sorunlarını yansıtıp yansıtmadığına ilişkin sorularını yanıtlıyordu.

Toyota'nın CEO'su Koji Sato'nun başkanlık ettiği hissedarlar toplantısı, Toyoda'nın başkan olmak için CEO'luk görevinden ayrılmasından yaklaşık 15 ay sonra, Toyoda'nın Toyota'da nasıl bir rol oynaması gerektiğine dair bir referandum olarak görüldü. Haber'ın Pazartesi günkü haberine göre, bazı yatırımcılar ve Toyota içerisindeki kişiler Toyoda'nın otomobil üreticisi içindeki etkisini bir yönetim sorunu olarak görüyor.

Toplantının sonunda Toyota, Toyoda da dahil olmak üzere aday gösterilen on yöneticinin tamamının yeniden atanmak için gereken çoğunluğu aldığını duyurdu. Toyota, oylama sonuçlarını Çarşamba günü açıklayacağını söyledi.

Japonya'nın fikir birliğine dayalı kurumsal kültüründe yönetim kurulu üyeleri genellikle neredeyse oybirliğiyle yeniden seçilir.

Bu yıl Toyoda'nın onay notları, bir dizi yatırımcı grubu ve vekil danışmanların (kurumsal yatırımcılara hisseleri üzerinde nasıl oy kullanacakları konusunda tavsiyelerde bulunan şirketler) Toyoda'nın CEO'luktan istifa etmesi yönünde çağrıda bulunmasının ardından büyük olasılıkla darbe almış olacak.

Bu ayın başlarında Bay Toyoda, Japon hükümeti tarafından araştırılan araç test sorunlarına bizzat değineceğine söz verdi.

Toyoda'nın başkan olarak görevine karşı olanlar, onun test pisliğini temizleme konusundaki ısrarının, büyükbabası tarafından yaklaşık bir yüzyıl önce kurulan şirketin kontrolünden vazgeçme konusundaki isteksizliğine ilişkin endişelerin altını çizdiğini söylüyor.

2009 yılında başkan olarak atanan Toyoda, ofisteki ilk birkaç yılını, şirketin araçlarının kontrolsüz bir şekilde hızlandığına dair raporların yol açtığı kargaşanın ortasında Toyota'yı yöneterek geçirdi. Kendisini Toyota'nın “arka koruması” olarak tanımladı; başkalarının onun planlarını uygulayabilmesi için şirketi denetledi.

Toyoda, başkanlığı devrettiği sıralarda dolaşan bir mektupta, Toyota'nın yaklaşık 14 yıllık başkanlığı sırasındaki sorunlarını çözdüğünü hissettiğini ve böylece 54 yaşındaki Sato'yu kendisini yeni görevlere adamaya özgür bıraktığını yazdı.

Times'ın ele geçirdiği mektubun bir kopyasına göre Toyoda, “Geleceği şekillendirme görevini gelecek neslin yetenekli ellerine bırakacağım” diye yazdı. “Ve bana gelince,” diye yazdı, “Muhtemelen geçmişin kötülüklerine karşı savaşmaya devam edeceğim.”