Türk Tabipleri Birliği 2. Lideri Ökten: Omurga ameliyatlarını yapamıyoruz

sagliksal

Aktif Üye
Türk Tabipleri Birliği İkinci Lideri Ali İhsan Ökten, ilaç kesimi ve tıbbi gereç mamüllerinin temininde yaşanan sorun ile ilgili “Bunun öne sürülen sebebi medikal firmaların kimi tıbbi gereçleri bize vermemesi. Omurga ameliyatlarını şu an yapamıyoruz. Ben, bu stil yapacağım ameliyatlarda hastaları taburcu ettim. Ortopedi açısından da bu bu biçimde. Travma geçiren hastalarda da” dedi.

Sıhhat kesiminde Türk lirasındaki kıymet kaybına bağlı olarak yaşanan ilaç ve tıbbi materyal sorunu sürüyor. İlaç teminindeki meseleler, tıbbi aygıt mamüllerinde de yaşanıyor. Toplumsal Güvenlik Kurumu’ndan alacağını temin edemeyen yaklaşık 14 bin medikal firması, 6 Aralık’ta; kamu ve üniversite hastanelerine eser vermeyi durdurdu.

Türk Tabipleri Birliği (TTB) İkinci Lideri Ali İhsan Ökten, ilaç ve tıbbi materyal temininde yaşanan sorunu, şöyleki aktardı:

“Bunun öne sürülen nedeni medikal firmaların kimi tıbbi gereçleri bize vermemesi. Bu medikal firmaların 2017 yılından itibaren Sıhhat Uygulama Bildirisi (SUT) meblağlarının artması kararı döviz kurunun sabitlenmesi niçiniyle artık tıbbi gereçlerin fazlaca büyük bir kısmı yurt haricinden ithal ediliyor. Bir de devletten alacaklarının en erken 18 ay yahut üniversitelerde iki yıl daha sonrasına aldıkları için artık bu materyalleri veremeyeceklerini tabir ettiler. Bunun temelinde kapitalist sistemin sıhhat üzerinde oyun oynaması var. Bu sorun derinleşecek üzere görünüyor. Yalnızca beyin cerrahisi ve ortopediyle kalmayacak, bilhassa kalp üzere kıymetli ameliyatları etkileyecek.

“Ameliyatlar yapılamıyor”

Omurga ameliyatlarını şu an yapamıyoruz. Ben, pazartesiden itibaren bu stil yapacağım ameliyatlarda hastaları taburcu ettim. Ortopedi açısından da bu bu biçimde. Travma geçiren hastalar da. Kemik kırıkları, daha fazlaca bu gereçleri kemikler üzerinde uğraşan kısımlar uyguluyor. Onlar bu ameliyatları yapamıyor.”

Tıbbi gereç firma temsilcilerinin dün Sıhhat Bakanlığı’yla görüşme yaptığını söyleyen Ökten, “Medikal firma temsilcileri SUT meblağlarının yüzde 100 artması ve ödemelerinin 60 gün verilmesi şartıyla gereçleri vermeye başlayacaklarını iletmişlerdi. Lakin tekrar bu meselelerin yaşanmaması için sıhhatin metalaştırılmasından çıkarılması gerekir” dedi. (ANKA)