Ukrayna: Okula gitmeyi bırakan tüm çocuk kuşağının geleceği risk altında

Namik

Aktif Üye
ROMA – Moskova ile Kiev arasındaki savaşın başlangıcından bu yana, birçok Ukraynalı ebeveyn çocuklarını saklamayı ve dolayısıyla onları okula göndermemeyi, kaçırılmalarını ve takip edecekleri “yeniden eğitim” enstitülerine götürülmelerini engellemeyi tercih etti. Fly’ın kurduğu skolastik yol. Şikayet, yeni bir soruşturmadan geliyor Uluslararası Af Örgütü. Af Rus işgali altında yaşayan veya halen yaşamakta olan 23 okul çalışanından ve okul çağında çocukları olan 16 aileden kanıtlar elde etti ve savaşın eğitimde nasıl ciddi ve yaygın bir kesintiye yol açtığını belgeledi. Kuruluştan araştırmacı Anna Wright şöyle açıklıyor: “Rus işgali altındaki bölgelerde gözdağı ve baskı aileler, çocuklar ve öğretim elemanları için günlük bir gerçekliktir.”

Çalışmak için saklanıyorum. Saldırılarının zirvesinde Rus kuvvetleri Ukrayna topraklarının yaklaşık dörtte birini işgal etti. Bugün bunların beşte birini kontrol etmeye devam ediyorlar. Misilleme ve misilleme risklerine rağmen, işgalin başlamasından birkaç ay sonra bazı öğretmenler ve veliler okulların yeniden başlatılması konusunda kendilerini adadılar. Milli Eğitim Bakanlığı’nda çalışan bir görgü tanığı şunları söyledi: Af Şubat 2022’den sonra öğretmenler, veliler ve öğrenciler bilgisayarları ve cep telefonlarını saklamak için bahçelerde delik açan partizanlara dönüştüler. Kütüphaneci Uliyana, Rus devriyelerinin sokaklarda sistematik olarak keyfi aramalar yapmasına rağmen çocuklara kitapları vermek için gizli toplantılar düzenlemek zorunda kaldığını söyledi. Ancak bazı veliler korkudan çocuklarının eğitimine ara vermesini tercih etti. İki erkek çocuk annesi olan Polina, Rusların onları kaçıracağından korktuğu için savaşın ilk dokuz ayında çocuklarının evden çıkmasını engelledi.

İşgal altındaki bölgelerde yaşam. Herson bölgesindeki bir köyde yaşayan Kyrylo adlı çocuk, Rus askerleri tarafından “Yarın okula gelmezsen ertesi hafta otobüs gelip seni Rusya’daki bir yetimhaneye götürecek” dediği duyuldu. Ancak okula döndüğünde, sınıfların Rus ulusal sembolleriyle süslendiğini ve silahlı personelin onu korumak için binayı çevrelediğini gördü. İşgal altındaki bölgelerde yaşayan çocuklara çevrimiçi ders veren Zaporizhzhia bölgesindeki Berdiansk’tan bir öğretmen, Uluslararası Af Örgütü’ne çocukların artık nasıl Rus milli marşını öğrenmeye ve söylemeye zorlandıklarını anlattı. Bunu yapmayı reddedenler ebeveynlerinden alınıp “yeniden eğitim” için Rusya’ya nakledilmekle tehdit ediliyor. Aynı okulda tüm öğrencilere üzerinde “Etrafınıza bakın. Ukrayna, Kharkiv, Mariupol ve diğer şehirleri yok etti. Ukrayna’nın sizi öldürmesini istemiyorsanız gördüğünüz her şeyi bize anlatın.”

Öğretmenlere yönelik tehditler. Her ikisi de Mart ayından Eylül 2022’ye kadar işgal edilen Kharkiv bölgesindeki bir köyde öğretmen olan Hanna ve Olena, ilgili okulların müdürlerinden onları işe dönmeye ve Rus müfredatına göre ders vermeye ikna etmeye çalışan mesajlar aldı. İkisi de reddetti ve saklanmak zorunda kaldılar. Olena evinden ayrılmak zorunda kalırken Hanna gizlice evinde kaldı. Misilleme korkusuyla insani yardımdan da vazgeçti ve aylarca gelir veya destek olmadan hayatta kaldı. Rusya’nın işgal ettiği bölgelerdeki ailelerin ifadeleri, okulların yeterli veya nitelikli öğretim elemanı olmadan yeniden açıldığını, çocukların sınıflarda yalnız bırakıldığını ve öğrenmek için ders kitaplarını okumaya zorlandığını, bunun genel olarak eğitim kalitesine ve öğrenci eğitimine ciddi zararlar verdiğini söylüyor. .