Ukrayna: Oyun alanlarındaki tanklar, okullara saldırılar ve bunların savaş amacıyla kullanılması

Namik

Aktif Üye
ROMA – Savaş ülke çapındaki okulları ve anaokullarını yok etti. Şubat 2022’den bu yana 3.790’ın üzerinde eğitim tesisi hasar gördü ve kullanılamaz hale geldi. Raporda “Oyun Alanındaki Tanklar” İle ilgili İnsan Hakları İzleme Örgütü Eğitim tesislerine verilen zararın büyük kısmının hava ve top bombardımanı, füze ve misket bombası saldırılarından kaynaklandığını okuyoruz. Bombalar çatıları yok etti, duvarları yıktı ve sınıfları enkazla doldurdu. Rus güçleri işgal ettikleri okulları sık sık yağmaladı.

Eğitim saldırı altında. Savaş, okulları savaş bölgelerine dönüştürdü ve bu durum, halihazırda pandemi nedeniyle okulların kapatılmasından etkilenen milyonlarca Ukraynalı çocuğun eğitimini ciddi şekilde tehlikeye attı. Hasar gören veya yıkılan kurumlardan birçok öğrencinin başka okullara taşınması, vardiyalı veya uzaktan eğitim görmesi, eğitim kalitesinde ciddi bir bozulmaya neden oldu. Ayrıca, elektrik altyapılarına yapılan saldırılar ve bunun sonucunda elektrik ve internette meydana gelen kesintiler de çoğu zaman uzaktan öğrenimi engellemektedir.

Hükümet tedbirleri. Ukrayna hükümeti eğitim sistemini korumak için birçok önemli önlem aldı. 2019 yılında Kiev onayladı Güvenli Okullar BeyanıEğitimi silahlı çatışmanın etkilerinden korumayı amaçlayan uluslararası bir siyasi taahhüt. Bildirgenin gereklerini yerine getirmeye yönelik bir eylem planı iki yıl önce Ağustos ayında kabul edilmişti. Ocak 2022 itibarıyla bin Ukraynalı askeri yetkiliye şu konularda eğitim verildi: Güvenli Okullar Beyanı ve “Silahlı çatışmalar sırasında okulların ve üniversitelerin askeri kullanımdan korunmasına ilişkin Kılavuz İlkeler”. Temmuz 2022’de – dosyada okuduk – Ukrayna askeri yetkilileri ayrıca çatışmalar sırasında eğitim tesislerinin tesislerinin üs olarak kullanılmasını yasaklayan bir emir yayınladı.

Hasar sayısı. Okulların yıkılması belgelendi İnsan Hakları İzleme Örgütü, özellikle 2022’nin ilk haftalarında yaşandı. Bazı durumlarda okul binaları bombalandı, bazılarında ise işgal edildi. Bu ikinci vakada yağma yapılmış, bilgisayarlar, televizyonlar, interaktif beyaz tahtalar ve ısıtma sistemleri de dahil olmak üzere diğer ekipmanlar çalınmıştı. Alınmayanlar yok edildi veya yakıldı. Kievska bölgesindeki Borodianska okulunun askeri operasyonlar için kullanılan, daha sonra duvarlarında gamalı haç oymalarıyla terk edilen bir örneği var.

Uluslararası hukuk. Okulları birlikleri barındırmak, mühimmat depolamak, askeri araçları okul arazisine park etmek veya konuşlandırmak için kullanmak, eğitim tesislerine yönelik saldırıları kolaylaştırır. Askeri güçler, savaş yasalarına göre okul binalarını ve diğer sivil tesisleri bombalardan korumak için mümkün olan her şeyi yapmakla yükümlüdür. Önceki raporlar İnsan Hakları İzleme Örgütü Ukrayna çatışmasıyla ilgili olarak, bu savaş sırasında engelli çocuklara yönelik olanlar da dahil olmak üzere okullara ve anaokullarına nasıl saldırıldığını belgelediler; ve okul binalarının mahkumlara işkence yapmak ve sivilleri keyfi olarak gözaltına almak için nasıl kullanıldığı.

Çocukların geleceği için çabalar. Ukrayna Eğitim Bakanlığı, Ocak ayında öğrencilerin yüzde 95’inden fazlasının okula kaydolduğunu bildirdi; bu, savaş zamanında önemli bir başarıdır. İnsan Hakları İzleme Örgütü. Ancak tüm bu çabalara rağmen öğrenmenin aksaması ve yüz yüze eğitimden uzaktan eğitime geçiş, öğrenmede ciddi boşluklara neden oluyor ve eşitsizlikler yaratıyor.