Uluslararası İşbirliği, Avrupa STK İttifakı: “AB artık yeterli değil, USAID'yi kurtardı”

Namik

Aktif Üye
Roma – “Öncelikle savunmasız topluluklar, kriz ve çatışmalara rehin. Ama daha sonra şu anda risk altında olan destek programları için endişeliyiz; en azından en kırılgan ülkelerin yerel kuruluşları için, yardım için belirleyici bir köprü olan Maria Groenewald, yönetmen ile ilgiliAvrupa STK Sesi İttifakıile konuşuyorKorkunç ajans Amerikan insani yardımının askıya alınması.

ABD ilgi alanlarıyla uyum. Donald Trump'ın yürütme emirleri, en az 90 gün boyunca fonların dondurulması, çekler beklediğini ve muhtemelen kesintileri bekliyor. Başkanın mantığında ilham verici ilke verimlilik olacaktır. Politik bir notla: Washington tarafından belirtilen önceliklerin “hizalama”, slogan tarafından özetlenir “Önce Amerika“.

Soru şu: Mali'ye yardım edersem, Michigan'da ne gibi avantajlarım var? Kendinize Beyaz Saray'a sormuş gibi görünen sorulardan biri, ABD tarafından finanse edilen Mali veya Liberya çocuklar için bir okul eğitim programının Michigan ailesinin hayatı üzerinde gerçekten olumlu bir etkisi olup olmadığıdır. Böylece manzarada sona erdiAmerika Birleşik Devletleri Ajansı uluslararası kalkınma için (USAID), önce işten çıkarma ve tehditlerle vuruldu, daha sonra Dışişleri Bakanı Marco Rubio'nun rehberliğine yerleştirildi: aslında bir komiser.

Maria Groenewald kimdir. Alman vatandaşı, STK'larla yirmi yıllık deneyim, Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde “sahada” çalışan Groenewald, Avrupa Komisyonu, özellikle Echo ve Devco'nun özel talimatlarıyla görevli oldu. Şimdi 18 AB ülkesine dayanan ve beş kıtadaki projeleri yöneten yaklaşık 90 kuruluştan oluşan bir ittifakın başında.

Benzeri görülmemiş bir durum. “2024'te”, Groenewald'ın hesaplanması, “Amerika Birleşik Devletleri kendilerini insani yardım liderlerini doğruladı ve yaklaşık yüzde 8'lik bir Avrupa figürü karşısında dünya toplamının yüzde 42'sine katkıda bulundu”. Amerikan yardımının askıya alınması, “hayata çalışan uyuşturucu” kaynaklarını dışlayan moratoryumlar tarafından hafifletilmesine rağmen, bu nedenle küresel etkilere sahip olma riskiyle karşı karşıya. “Herkes ne olacağını merak ediyor” yönetmeni vurguluyor. “Bu eşi görülmemiş bir durumdur: Bir günden diğerine, temel yardım arzı taahhütleri engellenir”.

Orta vadede korkular var. Sadece bu değil. “Tartılmak, 90 gün boyunca şimdilik planlanan askıya alındıktan sonra ne olacağına dair belirsizliktir.” “Şimdilik yeni bağışçılar ileriye doğru değildi ve yaratılacak boşluğu doldurdu” neredeyse bir mucize olurdu “. Orta vadede ve acil gereklilik korkuları vardır. “Kriz durumlarında, hayata bağlı yardıma bağlı savunmasız topluluklarla ne yapmalı?” Groenewald'a soruyor. Aslında, sadece ilaç değil. “Kriz ve çatışmalardan etkilenen alanlarda insani korumayı garanti etmek zorunludur” yönetmenin altını çiziyor. “Ve sonra bir kriz aşamasından sonra topluluklara destek ile kalkınma desteği var, böylece esneklik geliştiriyorlar ve aksi takdirde sonsuz bir acının üstesinden gelebiliyorlar”.

Krizler görmezden geldi. Tüm ihtiyaçlar değil ve tüm ülkeler aynı değil. “En büyük riskler krizlerle ilgilidir 'ihmal edilmiş“ Unutmayın, ancak siyasi kararlar temelinde ihmal edilmez veya görmezden gelinir “Groenewald feshi.” Örneğin, Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nin doğusundaki çatışmaya ilişkin haberlerin medyanın ve uluslararası toplumun dikkatini çekmekte zorlandığı son haftalarda neler olduğunu düşünüyorum. “

Kriz Doğu Afrika'da 85 milyon insanla ilgilidir. Yönetmene göre, her ülkenin ve kıtanın her bölgesinin kendi özellikleri vardır. “Ancak, yaygın ihtiyaçlar var” diyor Groenewald: “Doğu ve Güney Afrika'da krizden etkilenen yaklaşık 85 milyon insan var, Kuzey Afrika ve Orta Doğu'da yardım ihtiyaçları 59 milyon”. Zorluklar Trump'ın yürütme emirleriyle başlamadı. “Onlarca yıl süren deneyimlerde finansal kullanılabilirliğin her zaman ihtiyaçlardan daha düşük olduğunu gördüm,” diyor Groenewald. “Ve bugün ihtiyaçlar çok büyük: genel olarak 305 milyon insanla ilgileniyorlar”.

Avrupa STK'ları ve yerel dernekler. Avrupa STK'ları, nasıl cevap verecekler? “Programların sürekliliğini nasıl garanti edeceklerini anlamak için derhal kendilerini yeniden düzenlemeleri gerekir” diye yanıtlıyor, “Eğer onları kapatmaları gerekiyorsa, başka finansörleri bulabilirlerse veya Nisan ayında işler tekrar değişecekse, Fonların 90 günlük askıya alınması “. Belirli bir korku, projelerin başarısı için belirleyici ancak ekonomik düzeyde zayıf olan ve bu nedenle kesintiler durumunda kapanma riskine daha fazla maruz kalan yerel STK'larla ilgilidir. Onlar için ek bir sorumluluk var.

* Vincenzo Giardina – Dire Ajansı