Uluslararası İşbirliği raporu, bazı yardım türlerinin, yardımı alanlardan ziyade bağışçıların ihtiyaçlarına daha fazla yanıt verme riskinin altını çiz

Namik

Aktif Üye
ROMA – Yapılan bir analize göre AçıkpolisAB ülkelerinin resmi kalkınma yardımlarına (ODA) ayırdıkları kaynaklar, gayri safi milli gelirlerinin %0,51'ini temsil ediyor. Gerçek hedeflerin alıcı ülkeden ziyade bağışçının ihtiyaçlarına daha fazla yanıt verme olasılığının daha yüksek olduğu 3 kalkınma işbirliği politikası alanı vardır. Avrupa RKY'sinin %23'ü şişirilmiş yardımlardan oluşuyor. İtalya'nın kalkınma işbirliğine ayırdığı tahsislerin 1/4'ünden fazlası donör ülkedeki mültecilere yönelik kaynaklarla ilgilidir.

Şişirilmiş yardım. Yıllar boyunca, her yıl değerlendirdiğimiz bir konu olan şişirilmiş yardımlarla sık sık uğraştık. Concord Avrupa AidWatch raporları aracılığıyla. Bunlar, yasal olarak kamu kalkınma yardımı (ODA) olarak rapor edilmesine rağmen, onları ayıran ve doğru, etkili ve tutarlı bir işbirliği biçiminden uzaklaştıran yönler sunan kaynaklardır. Şişirilmiş yardım RKY kaynaklarının imtiyazlı işbirliği projelerine girmeyen kısmıyla ilgilidir. “Gerçek yardım ve abartılı yardım ne anlama gelir” konusunu okuyun.

En önemli harcama kalemleri. Bunlar arasında İtalya başta olmak üzere tüm Avrupa ülkelerinde en önemli harcama kalemi “bağışçı ülkedeki mülteciler” ile ilgili harcamalardır. Ulusal hükümetlerin mültecileri ülkelerine kabul etmek için ayırdığı çok önemli kaynaklardan, yani sosyal, kültürel ve iş entegrasyonuna yönelik ilk adımdan bahsediyoruz. Ancak bunlar, bağış yapan ülkenin sınırlarını asla terk etmeyen, en kırılgan ülkelerin kalkınmasını desteklemeye yönelik araçlarla hiçbir ilgisi olmayan tahsislerdir. Ancak son raporunda Concord Avrupa aynı zamanda RKY'ye tahsis edilen kaynakların uygunsuz bir şekilde başka yöne yönlendirilme riskini taşıyan başka bir unsur hakkında da uyarıda bulunuyor. Yani, giderek daha fazla sayıda kalkınma işbirliği projesinin öncelikli hedefinin üçüncü ülkelerin kalkınması olmaması, bunun yerine öncelikli olarak bağışçının çıkarlarına yanıt vermesi ihtimalidir.

%0,51 uluslararası taahhütlerle karşılaştırıldığında düşük bir değerdir. Avrupa Birliği bir bütün olarak 2023 yılında gayri safi milli gelirinin (GSMH) %0,51'ini işbirliğine ayırdı. Bu, uluslararası taahhütlerle karşılaştırıldığında giderek azalan bir değerdir ve halen düşüktür. Ancak buna rağmen, ortak ülkelerin sürdürülebilir kalkınmasını teşvik etmek için etkin bir şekilde kullanılması koşuluyla, gerçek katkı sağlayabilecek önemli rakamlardan (yaklaşık 82,4 milyar avro) bahsediyoruz.

Kalkınma işbirliğinin temel amacı. Bir bağışın RKY'nin bir parçası olarak değerlendirilmesine ilişkin kriterlerden biri, projelerin ana hedefinin alıcı ülkeler için refahın ve sürdürülebilir ekonomik ve sosyal kalkınmanın desteklenmesi olmasını gerektirmektedir. Ancak bir projenin temel amacının belirlenmesi, farklı yorumlara konu olabilecek bir liyakat değerlendirmesini temsil eder. Bu nedenle, söylenenlerin ışığında APS payının şişirilmiş sayılabileceğini ortaya koyan gerçek bir niceliksel değerlendirme yapmak mümkün değil. Sorunun üstesinden gelmek için programların alıcı ülkeden ziyade bağışçının ihtiyaçlarına daha fazla cevap verme olasılığının daha yüksek olduğu 3 alan belirlendi.