Uygur Türkleri: Çin’in doğum denetim siyasetleri niçiniyle ‘Güney Sincan’da Uygurların nüfusu 20 yılda üçte bir azalabilir’

UyduYayini

Global Mod
Global Mod
Çin’in, Sincan Uygur Özerk Bölgesi’nde Müslüman Uygur Türkleri ve başka etnik azınlıklar üstündeki baskısının nüfusa uzun vadeli tesirleri konusunda yapılmış birinci hakem onaylı araştırmanın sonuçları belirtildi.

Alman araştırmacı Adrien Zenz’in yeni tahliline göre, Çin’in Sincan’ın güneyinde uyguladığı doğum denetim siyasetleri niçiniyle bölgede Müslüman Uygur Türklerinin nüfusu 20 yıl ortasında üçte bir oranında azalabilir.

Tahlile bakılırsa, bölgesel doğum denetim siyasetleri yüzünden bu müddette olağandan 2,6 ile 4,5 milyon içinde daha az bebek doğabilir.

Çalışmada, Çin’in bölgedeki doğum denetim siyasetleriyle Sincan’da 2040’ta nüfusun 8,6 ile 10,5 milyon kişi içinde bir seviyede olması öngörülüyor.

Pekin’in baskı siyasetlerinin öncesi Çinli araştırmacılar bölgede nüfusun 13,1 milyona ulaşacağını kestirim ediyordu.

Zenz: Çin’in Uygur nüfus için uzun vadeli planlarını gösteriyor

Adrien Zenz, Reuters haber ajansına yaptığı açıklamada “Bu araştırma ve tahlil, Çin hükümetinin Uygur nüfus için uzun vadeli planlarını gösteriyor” dedi.

Zenz, Washinton merkezli Komünizmin Kurbanları Anma Vakfı’nda bir araştırmacı. Vakıf kendisini “hala totaliter rejimler altında yaşayanların özgürlüğünü amaçlayan” bir kuruluş olarak tanımlıyor.

Çin’in Sincan’da en az 1 milyon Müslümanı gözaltına aldığına inanılıyor. Pekin idaresi bölgede Müslüman azınlığın nüfusunu azaltmak ve onları asimile etmeye çalışmakla suçlanıyor.

Suçlamaları reddeden Çin ise doğum oranlarının azalmasında diğer niçinlerin rol oynadığını savunuyor.

Çin Dışişleri Bakanlığı Reuters’a yolladığı açıklamada, “Bu kelamda soykırım argümanı büsbütün saçmalık. ABD ve Batı’daki Çin tersi güçlerin arka niyetlerinin ve Sinofobinin (Çin karşıtlığı) göstergeleri” dedi.

‘Güney Sincan’da Han Çinlilerinin oranı yüzde 25’e yükselecek’

Zenz’in araştırmasına bakılırsa Çin’in doğum denetim siyasetleri yüzünden Uygur nüfusun ağır yaşadığı Güney Sincan’da Han Çinlilerinin oranı 2040’a kadar yüzde 8,4’ten yüzde 25’e yükselecek.

Sincan Uygur Özerk Bölgesi üzerine çalışmalar yapan Avustralya Strateji Siyaseti Enstitüsü (ASPI) isimli niyet kuruluşunun geçen ay yayımladığı bir araştırmaya göre de, Sincan’ın azınlıkların yaşadığı bölgelerinde doğum oranları 2017-2019 ortası yüzde 48,7 azaldı.

ASPI, bu oranda bir düşüşün Birleşmiş Milletler’in global doğum oranı datalarını toplamaya başladığı son 71 yılda hiç görülmediğini vurguladı.

• Çin, Sincan’daki Uygur Türkü imamları ‘hedef alıyor’
  • Türkiye’den Sincan Uygur Özerk Bölgesi’ne heyet gidecek mi?
  • ‘Sincan pamuğu kullanmıyoruz’ diyen Nike ve H&M, Çin’de boykot ediliyor
Çin, nüfus sayımı datalarının doğum oranlarında ağır bir azalmaya işaret etmesinin akabinde, çiftlerin üç çocuk yapmasına müsaade vermeye başladı. Lakin Sincan’dan sızan dokümanlar ve tabirlere nazaran burada tam karşıtı bir siyaset izleniyor ve bayanlar doğum denetim kotalarını aşmaktan mahpusa atılıyor ya da diğer hallerde cezalandırılıyor.

Zenz’in daha evvelki bir çalışmasında, Sincan’daki Uygur bayanların kürtajı reddetmeleri durumunda mahpusla tehdit edildikleri, istemedikleri biçimde onlara spiral takıldığı ya da kısırlaştırma ameliyatlarına zorlandıkları belirtiliyordu.

Çin ise özelikle Uygur nüfusunu azaltmak için rastgele bir teşebbüste bulunmadığını sav etmişti.