Uzmanından sağlıklı kilo vermenin püf noktaları!

sagliksal

Aktif Üye
Büyük Anadolu Hastaneleri Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Dyt. Elanur Yılmaz Akay, diyet yaparken yapılan yanlışlardan kelam ederek, sağlıklı kilo vermenin püf noktalarını anlattı. Akay, “Kilo vermek istiyorsanız şuurlu diyet yapmak değerlidir. Hekiminizin tavsiyelerine harfiyen uymanız kilo vermenizdeki başarıyı gösterecektir” dedi.

Sağlıklı kilo vermek için yapılması gerekenler hakkında bilgi veren Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Dyt. Elanur Yılmaz Akay, “Diyette yapılan yanlışlar nelerdir?’ sorusuna karşılık olarak birinci vakit içinderda birinci en sık yapılan kusur diyet sırasında ölçü kaçaklarıdır. Evet, farklı bir yiyecek tahminen yemiyorsunuzdur ama bir hamur işi, tatlı, pilav üzere yemekler ölçü konusu bizim için bilhassa diyet programlarımızda epeyce ehemmiyet taşıyor. Örnek vermek gerekirse; 10 fındık yerine 15 fındık, bir meyve yerine 2 meyve tüketmek ya da 1 ekmek yerine 1 buçuk dilim ekmek tüketmek, mutfağa gidip ağzıma bir kuru kayısı atayım üzere durumlar maalesef bunlar bizim kaçak dediğimiz hususa girer. Bunlar muhakkak diyet listesine çıkılmaması gereken kaçaklardır” diye konuştu.

Öğün atlamayın

Diyet yaparken öğün atlamamak gerektiğini vurgulayan Akay, “Aldığımız kalorinin daha altına inmek daha süratli kilo verebilmek için birden fazla yapılan yanlışın başında şu vardır. Sabah kahvaltımı yaptım, ekmeğimi yemedim ya da öğle yemeğimi atladım ya da acıkmadım, orta öğünümü yemedim. Şayet biz sizlere orta öğünler ya da öğünler yazdıysak kesinlikle bu öğünleri yapın, bu öğünleri yapmamanız metabolizmanızı yavaşlatacağı için kilo verme suratınızı da aşağıya çekmektedir. Üçüncü olarak en ve en kıymetlisi ezbere yapılan diyet programlarıdır. Ayşe bu diyette zayıflamış ya da gazete haberlerinde görülen diyetler üzere. Artık burada sizin kan kıymetleriniz ve size nazaran program yapılması gerektiği için bu diyet programında farklı bir yapacağınız ya da farklı birinin yapacağı diyet sizin bedeninize yanıt vermiyor olabilir. Zira evvel bedeninizin ne istediğini biliyor olmamız lazım. ‘Kansızlığınız mı var, D vitamini eksikliğiniz mi var, kapalı şekeriniz mi var ya da şeker hastalığınız mı var, tansiyon hastalığınız mı var?’ bunlara bakıp diyetinizi buna bakılırsa planlamamız gerekiyor” sözünü kullandı.

“Kansızlık ve D vitamini eksikliği kilo aldırır”

Dyt. Elanur Yılmaz Akay, vitamin ve mineral eksikliklerinde “kilo aldıracak” diye ilaç içmemenin de büyük bir kusur olduğunu belirterek, “İçeceğiniz demir ilacı mutlaka sizin kilo artışınıza niye olmaz hatta demir eksikliği kilo veriş suratınızı düşürür. D vitamini kilo veriş suratınızı düşürür. O yüzden ilaçlardan size kilo aldıracak diye korkmayın şayet ilaçları hekiminiz ya da diyetisyeniniz öneriyorsa kesinlikle kullanın bu ilaçların kilo aldırıcı bir tesiri yoktur. Kansızlığın ve D vitaminin eksikliğinin kilo aldırıcı tesiri daha yüksektir” dedi.

“Spor ve diyet bir bütündür”

Sağlıklı kilo vermek için kesinlikle spor yapılması gerektiğini lisana getiren Akay, “Beşinci kusur ise kişi hiç spor yapmaz. Spor yapamayacak güçte olanlar vardır, hastalığı vardır, bu bireylere bir şey diyemeyiz. Yaşı vardır diyemeyiz. Lakin genç bir bireysek kilo vermek istiyorsak kesinlikle sporu diyetimiz yanına koyalım. Zira spor ve diyet bir bütündür. Spor sizin kilo vermenizdeki başarınızı arttırıcı tesire sahiptir” diye konuştu.

“Suyu az içerseniz metabolizmanız yavaşlar”

Diyette altıncı yanılgının ise az su içmek olduğunu tabir eden Akay, “Suyu az içerseniz metabolizmanız yavaşlar ve metabolizmanız yavaşladığı için kilo verme süratiniz düşer. O yüzden kesinlikle listelerinizde size önerilen su ölçülerini üstüne altına iniyor olmayalım. Su ölçülerini tüketelim. Son olarak ise süratli kilo vermeyi beklemek. Evet bireylerin birinci hafta, birinci ay ne kadar kilo verdim diye hesap içine girmesidir. Bunu beklemek epey yanlıştır. Burada size önerilen kilo ölçüsüne düşerseniz evet bu bizim için bir muvaffakiyet demektir. Herkese hoş bir kilo verme süreci diliyorum. Yaza girdiğimiz şu günlerde sağlıklı bir biçimde kilo vermek mümkündür” dedi. (İHA)