Yemen: Savaş, yoksulluk ve yetersiz beslenme arasındaki milyonlarca ailenin hayatı için trajik mücadele

Namik

Aktif Üye
Milano – On yıldan fazla bir çatışmadan sonra – Aşılamak – Yemen, zamanımızın en ciddi insani krizlerinden birini yaşamaya devam ediyor. Dövüş yoğunluğunda bir azalmaya rağmen, ülke – Orta Doğu'daki en yoksullar – genel bir hazne, kaynak kıtlığı ve istikrarsızlık sarmalında hala dardır. Ekonomik kriz ve artan fiyatlar nedeniyle milyonlarca insanın yiyecek, içme suyuna ve yeterli sağlık hizmetlerine erişimi yoktur.

Krizin figürleri. Yıkıcı bir resim: Beş yaşın altındaki çocukların% 55'inden fazlası kronik yetersiz beslenmeden muzdaripken, hamilelik ve emzirmede 2,5 milyon kadın akut yetersiz beslenme için bakım gerektirir. Sağlık durumu eşit derecede dramatiktir: sağlık sistemi çöküştür ve kolera, kızamık ve difteri gibi hastalıklar aşı ve sağlık hizmetlerinin eksikliği nedeniyle yayılmaya devam eder. 2025'te 19.5 milyon insanın çok boyutlu yoksullukta (%82) yaşayan önemli bir yüzeyle insani yardıma ihtiyacı var.

Geri kalanı, kuraklık ve sellere ek olarak. Para biriminin devalüasyonu ve gıda, yakıt ve temel mallar için yüksek maliyetlerle ağırlaştırılan ekonomik kriz, aileleri artan bir riske maruz bırakmaktadır. Kriz iklim tarafından ağırlaştırılmıştır: Yemen, iklim krizinden en çok etkilenen dünyanın üçüncü ülkesidir ve 2024'te ülkeye çarpan yıkıcı sellerle su kıtlığına en savunmasız olanlardan biridir ve hayati altyapılara daha da zarar verir.

Fatma'nın Hikayesi: Yıkımdan kaçan bir anne. Çatışmadan yerinden edilmiş beş milyon yemenit arasında – insani bir operatörün Açlığa Karşı Eylem – Beş çocuğun annesi ve Hodeidah bölgesinden gelen Fatma da var, evinden kaçmak zorunda kaldı ve şu anda ailesine geçici bir sığınakta yaşıyor. “Evimizin yıkımını gördüğümde, hayatta kalmamızdan korktum. Çocuklarımı kollarıma götürdüm ve gittim,” diyor Fatma, kocası, annesi ve çocukları ile birlikte, Abyan valilerinde Al-Musaimeer'de yer alan insanlar için bir tarlaya gelmeden önce yüzlerce kilometre seyahat etti. Aile, babanın işini hayatta kalmak için emanet etti, ancak bir kaza onu artık çalışmasına izin vermeyen kalıcı hasarla bıraktı “.

Taahhüdü Açlığa Karşı Eylem. Ülkede olduğundan, STK, beslenme tedavileri, içme suyuna erişim ve tıbbi yardım ile 400.000'den fazla kişiye destek verdi. Ekipleri Açlığa Karşı Eylem Çatışmanın kurbanlarını desteklemek ve ailelerin psikolojik travmanın üstesinden gelmelerine yardımcı olmak için yorulmadan çalışıyorlar. Özellikle, insani organizasyon, sağlık hizmetlerini geliştirmekte, çocuklarda ve hamile veya emziren kadınlarda ciddi akut yetersiz beslenmeye özen göstermektedir. Buna ek olarak, sağlık altyapıları, su kaynakları ve dağıtılmış hijyen kitleri rehabilite edilmiştir.

Bu yılın beklentileri siyah. 2025'te projeksiyonlar Yemen'in kritik bir insani durum yaşamaya devam edeceğini gösteriyor. Fonların düşük mevcudiyeti ve birçok alana erişim zorlukları yardımın etkinliğini engellemektedir. Açlığa karşı yapılan eylem, insani yardım için finansmanın ülkenin farklı bölgeleri arasında adil bir şekilde arttırılmasını ve dağıtılmasını, en savunmasız insanların krizlere verilen yanıtın dışında bırakılmasını önlemek için talep eder.