Hint huzursuzluğunun kurbanları için adalet arayan Zakia Jafri 86 yaşında ölüyor

UyduYayini

Global Mod
Global Mod
Kocası Ehsan Jafri'nin Gujarat eyaletindeki mezhepsel huzursuzluk sırasında 2002 yılında acımasızca öldürüldükten sonra kişisel kaybını adalet için yokuş yukarı dönüştüren Zakia Jafri, 2 Şubat'ta Hindistan Ahmedabad'daki kızının evinde öldü. 86 yaşındaydı.

Ölümü oğlu Tanveer Jafri tarafından doğrulandı.

Çoğunluğu Müslüman olan 1000'den fazla kişi, 2002 yılında Hindistan'ın batı kıyısındaki Gujarat'ın huzursuzluğu arasında öldü. Godhra, Gujarat'ta bir şehir. Yangının nedeni tartışmalıdır. Bununla birlikte, Müslümanların sorumlu olduğu söylentileri yayıldığında, Gujarat'ın büyük bölgelerinde çeteler patlak verdi, Müslüman evlerine ve dükkanlara saldırdı ve insanları hackleyerek ve onları öldürerek öldürdü. Sendika lideri, avukat ve eski milletvekili Bayan Jafri'nin kocası arasında.

Neredeyse yirmi yıldır devam eden yasal bir mücadelede, o zamanlar Gujarat lideri olan Hindistan'ın başbakanı Bayan Jafri Narendra Modi, huzursuzluğun “komplo ve nezaketi” suçladı.

Bir röportajda, insan hakları aktivisti Teesta Setalvad, bu zaman boyunca “stoacı, umutsuz ve umutlu kaldı” dedi. “Benim için, 2002'den itibaren, onur ve güçle acı ve kaybının yükünü giyen ve bize her zaman güç veren tüm hayatta kalanların annesiydi.”

Zakia Nasem Fidahusain Bandookwala, 15 Ocak 1939'da Madhya Pradesh'in merkezi eyaletindeki bir köy olan Rustampur'da doğdu. Zengin çiftçiler Fidahusain Fakhrali Bandukwala ve Amtubai Fidahusain Bandukwala'dan altı çocuktan biriydi. 1962'de Bay Jafri ile evlendikten sonra Gujarat'ın batı eyaletinde Ahmedabad'a taşındı.

Çiftin Ahmedabad'daki evi 1969'da huzursuzluk sırasında yakıldı. Bölgeyi terk etmek yerine, kararlı.

1977 yılında Hindistan Ulusal Kongre Partisi üyesi olarak Parlamentoya seçildi – Ahmedabad'dan başka hiçbir Müslüman'ın ulaşamadığı bir şey. Bayan Jafri, kocasının kamusal yaşamında aktif olduğunu söyledi ve oğlu ve etkinlikler sırasında sık sık onunla birlikte sahne aldı. 1970'lerde Kongre Partisi toplantısında hala sahip olduğu ve çektiği siyah beyaz bir fotoğraf, Bay Jafri'yi mikrofonda erkeklerle dolu bir odayla ilgilenen gösteriyor. Bayan Jafri kalabalığın tek kadın.

Kocası öldürüldükten sonra daha önemli bir halka açık yüz haline geldi.

İsyanlar sırasında Gulberg yoğun katliamın yeri oldu ve yaklaşık 70 kişi öldü.

Bir raporda, “Kılıçlar, ıslıklar, asit şişeleri, gazyağı, benzin, hokey çubukları, taşlar ve üçlüler ile mafya altı saat boyunca engellendi.” Dedi. Bir röportajda, Bayan Jafri, kocasının mafya toplandığında ancak yardım almadığında hükümete ve polis memuruna 200'den fazla çağrı yaptığını söyledi.

Sonraki yıllarda Modi ve Gujarat'ın yüksek katmanlı memurları komplo ve kargaşa ile suçladı.

Bayan Setalvad, Mart 2002'de şiddetten sadece birkaç hafta sonra Bayan Jafri ile tanıştığını söyledi. Bayan Jafri ve Gulberg'in diğer hayatta kalanlarına, hükümeti iddia ettiği bir polis aracılığıyla hareketsizliğe yönelik soruşturmalar açma ve Bay Modi'nin kontrolünü sağlama ve tanık olarak tehdit edilen insanları koruma baskısı altına alarak yardım etti.

“Şimdi o kadar çok gücüm yok. Şimdi bile koşamıyorum, ”dedi 80'lerde olan Bayan Jafri, son televizyon röportajlarından birinde. “Ama yine de beni aradığınızda gerektiğinde mahkemeye gidiyorum. Yirmi yıl geçti ve ben adalet almadım. Kuvvet onun elinde; Ne adalet vereceksin? “

Dava nihayetinde, soruşturmanın Modi'ye yüklendiğine dair somut bir kanıt keşfetmedikten sonra 2022'de Hindistan'ın üst mahkemesi tarafından reddedildi. Adalet Divanı başlangıçta 2019'da serbest bıraktı ve bunu Bayan Jafri'nin atamasını reddettiğinde tekrar yaptı. Hukuk ve düzenin ihmalinin veya bozulmasının komplo ile aynı olmadığına karar verdi.

Oğlu Tanveer'e ek olarak, Bayan Jafri başka bir oğlu Zuber tarafından hayatta kaldı; Bir kızı, Nishrin Hussian; ve altı torun.

Dava reddedildikten sonra hükümet Bayan Setalvad'ı tutukladı. Avukatlar mahkemeye Gujarat'ı karalamak için “intikam kampanyası” yaptığını ve Bayan Jafri'yi “araç” olarak kullandığını söyledi.

Tanveer Jafri, annesinin sadece hesap verebilirlik eksikliğinden değil, aynı zamanda insanlara ve Bayan Setalvad'a karşı adalet mücadelesinin konuya ayrıldığından da hayal kırıklığına uğradığını söyledi.

“Konfor aldı,” dedi, “gelecek nesillerin gerçekleri keşfetmek için tüm bu belgelere sahip olacağı gerçeğinde.”