Sudan, Karthoum: Savaş ilham alıyor, su ve ilaçlar eksik, yetersiz beslenme yaygın

Namik

Aktif Üye
ROMA – Sudan'daki çatışmanın başlamasından neredeyse iki yıl sonra Acil durum Bir son belirtisi göstermeyen, daha ziyade kendini ve nüfusun artan ihtiyaçlarını yoğunlaştıran bir savaşın doğrudan sonuçları arasında devam ediyor. Birkaç gün boyunca, Birleşik Devletler Hükümeti'nin üç ay boyunca dış yardımı dondurması ve gelecekte%90'ın üzerindeki masrafları azaltma duyurusu: hala ülkedeki insani faaliyetler üzerindeki etkisini anlaşılmalıdır.

En çok etkilenen grup çocuklarınkindedir. Yaklaşık 25 milyon insandan oluşan insani yardıma ihtiyaç duyan bir nüfusta 14 milyonu çocuk. Ve bu çatışmanın gerçekleşmesinin etkileri kendilerini doğrudan onlara tezahür ettirir. “Giderek daha ciddi koşullarda çocukları görüyoruz – Hartum'da acil bir çocuk doktoru olan Carola Buscemi – ve hastaneye yatış için transfer edilmesi gereken, artık pediatrik koğuşların şehirdeki ve komşu bölgelerdeki aşamalı olarak kapatılması için olasılık yok”.

Kesinlikle yetersiz beslenen çocuklar. “Hastalar – Buscemi devam ediyor – kesinlikle yetersiz beslenir; birçoğunun icat edilen kirli su veya geceleri hissettikleri soğuktan dolayı solunum patolojileri nedeniyle güçlü gastroenterit vardır. Ve kanalizasyonun olmaması nedeniyle, sıfıra da yapılır”.

Acil durumun işi ve varlığı. Gino Strada ve Teresa Sarti tarafından kurulan STK, ülkede üç çocuk merkezini yönetiyor (Hartum, Port Sudan, Nyala) ve bunların her birinde pediatrik çağdaki nüfusun artan ihtiyaç ve zorlukları var.

Karthoum'da sürekli kavgalar. Khartum'da haftalarca hükümet güçleri, Sudan silahlı kuvvetleri (SAF) ve paramiliter güçler, hızlı destek güçleri (RSF) arasındaki mücadele, bir ay önce gerçekleşen Gezira Devleti'nin başkenti Wad Madani'nin başkenti tarafından fethedildikten sonra yoğunlaştı ve şimdi sermayeyi serbest bıraktı.

Bir felaketin rakamları.

Sadece Hartum eyaletinde, içme suyu arzında ciddi krizden muzdarip 1,5 milyondan fazla insan var.

– 2025'te beş yaşın altındaki yaklaşık 3,2 milyon çocuğun akut yetersiz beslenmeden muzdarip olması bekleniyor.

– 12 milyondan fazla iç yerinden edilmiş insan% 60'ı küçük ve% 40 çocuktur (0-11).

– Ülkede, sağlık tesislerine yüzün üzerinde saldırı olmuştur ve bunların sadece% 80'i kısmen çalışıyor.

İki hafta boyunca ilaç stokları. “Şu anda birkaç hafta sürecek bir ilaç eskortuna güvenebiliriz – özellikle pediatrik hastalar için Matteo d'Alonzo'nun altını çiziyor – pediatrik hastalar için, doğru terapiler ve diğer yapılara yönlendirme olasılığı olmadan, durumun dramatik olması durumunda, insanlık convoya'nın hızlı bir şekilde yeniden ortaya çıkmaması durumunda.

Nyala'daki silahlı çatışmalar. Nyala ayrıca hava saldırılarının günlük olarak kaydedildiği Güney Darfur'daki dövüşün merkezinde olmaya devam ediyor. Burada aylar sonra acil durum, Ekim 2023'te hemen yağmalanmayı izleyen son aylarda azaltılan pediatrik merkezin ayakta tedavi faaliyetini yeniden başlattı. Nyala'daki pediatrik acil durum merkezinin tıbbi koordinatörü Laura Ena: “Burada her şey çok pahalıya mal oluyor ve şehir pratik olarak spektral, artık herhangi bir hizmet var.”

Port Sudan, yerinden edilmiş insanların şehri. Bunun yerine, yerinden edilmiş bir Port Sudan şehri, savaşın başlangıcından bu yana artmış bir nüfusun katlanarak artan hizmetlerinin eksik olduğu ve zor yaşam koşullarının periyodik olarak kolera gibi salgın riskine yol açtığı. Çatışmanın başlangıcından bu yana, acil pediatrik merkeze dönen hasta sayısı her zaman büyümüştür. Son aylarda şehre ulaşan iç yerinden edilmiş insanların büyük akışı – ülkenin yeni başkenti yapılır – tedaviye ihtiyaç duyan çocuk sayısının da arttığı anlamına gelir. “Günde ortalama doksan çocuğu ziyaret ediyoruz – Port Sudan'daki pediatrik merkezin tıbbi koordinatörü Stoja Djuric'i açıklıyor – ve bu durumdaki en tehlikeli riskler arasında kolera var”. Acil durum ayrıca,falciform anemi, Evde bile anneler ve çocuklar için öncesi ve sonrası bakım bakımına ek olarak.

Dünyadaki yerinden edilmiş insanlar için en kötü kriz. “Sudan'daki çatışma şu anda dünyadaki yerinden edilmiş insanların en kötü krizi olarak kabul ediliyor: 12 milyon var. Bunların% 80'i, 15 Nisan 2023'ten bu yana Silahlı Çatışmalardan En Çok Etkilenen Başkent Hartum'dan kaçıyor. Aynı zamanda, devam eden en ciddi insani krizlerden birini temsil ediyor, ancak dünyanın gözünde görünmez kaldı: Sudanlılar, ülkenin tüm nüfusunun yaklaşık üçte ikisi olan 2025'te insani yardım ihtiyacı için 30,4 milyon olacak.

Sudan'da acil durum. 2003'ten beri ülkede mevcut, başkent Hartum'daki faaliyetlerini sürdürüyor Kardiyak Cerrahi Salam Merkezi ve bir pediatrik klinikle; Port Sudan'da, binlerce mültecinin bunlara başka bir pediatrik merkezle geldiği Kızıldeniz eyaletinde. Ülkenin kuzeydoğusundaki Atbara'daki kardiyak hastalar için bir klinik, biri Kassala'da, Eritre sınırına yakın ve biri güneydoğudaki Gedareef'e açıldı.